Creditele în lei au depășit creditele în valută

Data publicării:
credit

Populaţia şi firmele au în derulare împrumuturi în moneda naţională în valoare de 111 miliarde de lei, adică peste jumătate din totalul creditelor - echivalentul a 215 miliarde de lei. O situaţie total diferită faţă de perioada de dinainte de criza economică - atunci, împrumuturile în lei erau sub 45% din total.

Potrivit bancherilor, românii nu doar că şi-au schimbat preferinţele în materie de credite, ci sunt şi mult mai atenţi.

„Pun mai multe întrebări referitoare la costurile împrumutului, la perioade şi condiţii, comisioane, eventuale comisioane ascunse, dacă sunt”, spune Cristian Ghenade, director zonal bancă.

E drept, creditarea în lei a fost încurajată de creşterea salariilor şi scăderea dobânzilor.

Noi nu mai acordăm credite în valută de câţiva ani, aşa că în portofoliul nostru creditele în lei reprezintă o pondere majoritară, interesul pare şi aici ceva mai mare, asta bazându-se pe creşterea salariului minim, pe viziunile de creştere economică pentru anul ăsta”, spune Cătălin Vasile, director bancă.

Şi programul Prima casă, care de trei ani acordă numai finanţări în lei, a impulsionat şi el cererea pentru credite în moneda naţională. Când banii disponibili se vor termina, bancherii vor încerca să-i tenteze pe clienţi cu alte oferte.

Li se va oferi soluţia de credit ipotecar standard, care la momentul de astăzi are avans de doar 15%, în schimb din 6 aprilie, s-ar putea să se schimbe foarte mult şi condiţiile acestui tip de credit”, spune Dragoş Nichifor, broker de credite.

Schimbările vor fi influenţate de forma finală a legii dării în plată, care practic va dicta majorarea avansului la creditele ipotecare standard.

În prezent, aceste împrumuturi au dobânzi medii de 4% pe an, la jumătate faţă de cele pentru creditele de consum.

De exemplu, dacă vreţi un împrumut ipotecar de 90.000 de lei, pe 30 de ani, veţi plăti o rată de 400 de lei. Iar pentru un credit de nevoi personale, de 10.000 de lei, luat pe 5 ani, rata lunară este de circa 200 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri