Creditele la promoție pot ascunde costuri mai mari

Data publicării:
credit de nevoi personale

În decembrie românii cheltuiesc mai mult decât de obicei şi, uneori, mai mult chiar decât le permite bugetul. De asta profită băncile, care primesc acum de două ori mai multe solicitări de credite faţă de alte luni. Pentru a fi convingătoare, băncile anunţă dobânzi mai mici.

„Dobânda la creditele negarantate s-a diminuat la jumătate, ajungând de la 12,9% la 6,6% în prezent”, spune Laura Crăciun, consultant financiar.

Însă, în unele cazuri, dobânda rămâne redusă doar pentru primele trei până la șase rate, nu pe durata întregului contract.

Iar strategia băncilor nu se opreşte aici. Creditul este acordat chiar şi în 24 de ore, nu într-o săptămână, cât durează în mod normal. Clienţii pot primi, de asemenea, vouchere de cumpărături.

Nu doar creditele de consum sunt la ofertă, ci şi cardurile de cumpărături.

„Cumpărături cu dobândă 0 dacă se returnează banii în marja indicată de bancă, iar marja de returnare a banilor se lungeşte de la o lună la 60 de zile. Sunt bănci care oferă pe piaţă chiar şi 75 de zile perioadă de rambursare fără dobândă”, explică Adrian Pandelescu, director al unei companii de intermediere credite.

Însă, orice zi de întârziere poate atrage penalităţi usturătoare pentru client. Acestea pot ajunge şi la 30% din suma împrumutată.

53% dintre cei care iau un credit de la bancă în luna decembrie vor să achide diverse datorii şi astfel să intre în noul an fără povara acestora. 25% dintre cei care solicită un credit vor să plece în vacanţă, iar 8% au nevoie de mai mulţi bani pentru cadouri.

Peste 70% dintre clienţii băncilor aleg un produs în funcţie de reducerile de dobânzi, în timp ce pentru 20% un rol decisiv îl au premiile ce pot fi câştigate.

Românii iau de sărbători împrumuturi mici. 42% dintre clienţi iau între 1.000 şi 5.000 de euro echivalent în lei, iar o treime nu vor mai mult de o mie de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri