Creşte economia şi ne prinde fără meseriaşi. Şcolile profesionale se înmulţesc doar în curţile companiilor străine

Data publicării:
cusut

Ultima îngrijorare a oamenilor din ministere este faptul că economia în creştere îi ia prin surprindere, fără oameni pregătiţi în meseriile necesare. Nu îşi dau seama însă ce ar fi de făcut. Şcolile profesionale sunt o soluţie, dacă se deschid mai multe şi dacă cele existente îşi ridică nivelul. Deocamdată însă, şcolile de meserii se înmulţesc doar în curţile companiilor occidentale care lucrează aici, iar elevii au şanse mai mari de angajare la terminarea studiilor. Companiile îşi urmează astfel interesul - au nevoie de oameni calificaţi, aşa că şi-i antrenează.

Desfiinţarea şcolilor profesionale începând cu 2009 şi migraţia forţei de muncă sunt principalele cauze ale lipsei de muncitori calificaţi. Doar 5900 de zidari calificaţi mai sunt la această oră în ţară, adică un zidar la peste 1300 de locuinţe. În Tulcea, de exemplu, unul singur este de găsit în evidenţele Inspecţiei Muncii, iar în Dâmboviţa - doar nouă. Instalatorii au ales Spania sau Italia, iar în Giurgiu au ramas doar 76 de oameni care ştiu oficial această meserie.

Pentru că nu găseşte oameni calificaţi în ţară, una din companiile care produce materiale de construcţii în România a instruit 400 de zidari.

Reprezentanţii Guvernului spun că, odată cu avansul economiei, România va avea nevoie de muncitorii plecaţi în străinătate. Doar că se aşteaptă ca aceştia să se întoarcă din patriotism, fără a-i atrage cu alte stimulente. „În următorii cinci ani această nevoie de 10-15.000 de zidari poate apărea în economia românească”, spunea zilele acestea Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Covasna este unul din puţinele locuri din ţară în care s-a mai păstrat obiceiul orelor de practică. Elevii din liceele cu profil tehnic învaţă - de voie sau de nevoie - o meserie.

Apar cazuri chiar mai interesante în acest context: „Tineretul nu mai e atras spre fabricile de confecţii şi în ultima perioadă angajăm şi persoane în pragul pensionării. Învaţă aici să coasă, numai să avem forţă de muncă”, spune Cătălina Hăisan, inginer de calitate într-o fabrică de confecţii.

Avem mari probleme şi cu mentalitatea părinţilor, care nu admit ca copilul lor să nu fie absolvent de liceu”, arată profesorul Ioana Zlătoianu.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au stabilit că şcolile profesionale cu durată de trei ani vor fi reînfiinţate, în anul şcolar următor.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri