Creșterea economică accentuează discrepanțele dintre venituri

Data actualizării: Data publicării:
ghinararu venituri

Fiecare 1.000 de euro în plus la Produsul Intern Brut pe locuitor aduce și o creștere a inechităților.

Avansul economic este asociat, în România, cu o creştere a inegalităţilor veniturilor şi a inegalităţilor de distribuţie, a declarat vineri Cătălin Ghinăraru, secretar ştiinţific, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS).

”Noi am avut creşteri foarte importante la produsul intern brut şi la produsul intern brut pe locuitor. Ce se întâmplă la fiecare mie de euro câştigată la PIB per locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare? Se reduce inegalitatea veniturilor sau creşte inegalitatea veniturilor? Observăm că atunci când creştem pe fiecare 1.000 de euro noi creştem inegalitatea veniturilor. La noi creşterea economică este destul de neprietenoasă din acest punct de vedere. Deci la noi creşterea economică este asociată cu o creştere a inegalităţilor veniturilor şi o creştere a inegalităţilor de distribuţie”, a spus el la o conferinţă dedicată vorabilă incluziunii sociale - provocări şi oportunităţi'.

Acesta a precizat că în Franţa la fiecare 1.000 de euro câştigată la PIB se reduce inegalitatea, iar în Germania inegalitatea veniturilor se menţine constantă. Cătălin Ghinăraru a menţionat că România se află în aceeaşi ligă cu ţări precum Grecia sau Spania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri