Creșterea prețurilor la energie, discutate cu FMI

Data publicării:
factura incalzire-45850

Companiile producătoare de energie au transmis solicitări, de mai multă vreme, la adresa Agenției Naționale de Reglementare în domeniul energetic, iar astăzi au făcut această cerere și reprezentanților FMI.

Aceștia spun că dacă li s-ar recunoaște investițiile pe care sunt obligați să le facă odată cu contractele de privatizare semnate în urmă cu ani buni, investiții de sute și chiar miliarde de euro, atunci ar putea crește factura consumatorului final.

De exemplu, E.ON a cerut, în luna mai, să i se permită să crească cu trei la sută valoarea facturii, însă ANRE a refuzat solicitarea. Motivul invocat este că România este în plin proces de liberalizare a prețurilor la energie și deja consumatorii casnici au suportat o creștere de opt la sută, în luna iulie, și mai urmează o creștere de doi la sută în octombrie.

Ei s-au declarat, de asemenea, dezamăgiți de amânarea subvențiilor pentru certificatele verzi, care au scăzut valoarea facturilor, cu aproximativ patru lei.

„Consumatorii trebuie să se aștepte la creșteri ale prețului energiei și în afara procesului de liberalizare și de asemenea, de aici vor decurge și alte efecte”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri