Critici pentru Guvern de la oficialii Băncii Centrale Europene. Ordonanța lăcomiei, adoptată fără avizul BCE

Data publicării:
BCE

Critici pentru Guvern de la Banca Centrală Europeană din cauza Ordonanţei lăcomiei. Oficialii sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi în privinţa taxei pe activele bancare în funcţie de ROBOR.  

Cei de la Ministerul de Finanțe și-ar fi încălcat obligația de a se consulta cu Banca Centrală Europeană. Cel puțin așa reclamă cei care au transmis o scrisoare din partea organismului european către Ministerul de Finanțe în care se plâng că nu au fost consultați în legătură cu Ordonanța 114, așa-zisa „ordonanță pe lăcomie”, care a fost adoptată la sfârșitul anului trecut și a intrat în vigoare de la începutul lui 2019. Oficialii BCE reclamă că nu a existat un studiu de impact care să le fi fost transmis și lor, astfel încât să dea o opinie, chiar dacă este vorba despre una consultativă.

Ordonanța impune o taxă băncilor, în cazul în care ROBOR depășește un anumit nivel.

Există dezbateri ample și în țară cu privire la acest subiect. Au fost discuții și la Banca Națională, dar și la Parlament legate de ROBOR și de impactul pentru bănci al acestei taxe. BNR a făcut și un raport, care în această perioadă este analizat de un grup de lucru de la Ministerul de Finanțe și de la Banca Națională. Săptămâna viitoare o să ajungă din nou față în față ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, tocmai pentru a discuta pe acest subiect.

Citiți și: 

Isărescu: ROBOR nu a fost manipulat. Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia

VIDEO. Mugur Isărescu, replici acide către Daniel Zamfir

Zamfir, pus la punct de Tăriceanu când l-a acuzat pe Isărescu că a vândut titluri de stat fondului lui SOV

VIDEO. Tăriceanu, lăsat cu mâna întinsă de Mugur Isărescu

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri