Criză de microcipuri în Rusia. Moscova apelează la firmele producătoare de semiconductori din China

Data actualizării: Data publicării:
China: China Chonqqing Integrated Circuit Industry
Fabrică de cipuri şi semiconductori în China. Foto: Profimedia Images

Rusi se vede nevoită să apeleze la firmele producătoare de microcipuri din China, după ce sancţiunile occidentale au provocat o mare cerere de carduri bancare conectate la sistemul de plăţi Mir al Moscovei, informează Reuters.

Printre sancţiunile impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022, se numără şi decuplarea Moscovei de la sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi blocarea a aproape jumătate din rezerva valutară şi în aur, de 640 miliarde de dolari, a băncii centrale ruse.

În prezent, Rusia se confruntă cu o criză de microcipuri, după ce producătorii asiatici au suspendat producţia acestor componente în urma crizei economice provocate de pandemia de coronavirus şi după ce furnizorii europeni au oprit orice astfel de colaborare cu Moscova, a declarat Oleg Tişakov, membru în boardul Sistemului Naţional de Plăţi cu Cardul al Rusiei (NSPK).

„Căutăm noi producători de microcipuri şi am găsit câţiva în China, iar procesul de certificare este în plină derulare”, a declarat Tişakov, fără a oferi alte detalii.

NSPK a emis peste 2 milioane de carduri Mir de la finele lui 2021 şi până în luna martie a acestui an. Conform estimărilor Reuters, numărul total de astfel de carduri ruseşti este de 116 milioane.

Cardurile ruseşti Mir sunt acceptate de câteva bănci din Turcia, Vietnam, Armenia, Uzbekistan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîstan, Tadjikistan şi în regiunile separatiste din Georgia, Abhazia şi Osetia.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri