Criza francilor, rezolvată de la sine

Data publicării:
franci elvetieni captura-1

O cincime din creditele în franci deja au dispărut. Bancherii şi clienţii lor au ajuns la un consens să se înţeleagă reciproc, s-au mai întins termenele, s-au convertit creditele în lei, s-au dat dobânzi preferenţiale, fiindcă la final nici băncii nu-i convine ca debitorul să nu mai poată plăti. De fapt și de drept, toată lumea este în aceeaşi barcă și trebuie să vâslească spre aceeaşi direcţie. Interesant este că foarte mulţi clienţi, deşi au putut, nu au renunţat la creditul în franci pentru unul în lei.

Înainte de scumpirea francului, în România erau peste 75.000 de oameni cu împrumuturi în moneda elveţiană, dar până la finele anului trecut numărul lor a scăzut la aproape 61.000. Practic în decursul unui an numărul clienţilor cu credite în franci a scăzut cu 18 procente. Aşa se face că şi soldul împrumuturilor în această monedă a scăzut cu aproape două miliarde de lei, de la 9,8 miliarde la opt miliarde, arată datele furnizate de Banca Națională a României (BNR) publicaţiei online Hotnews.

Diferenţa de bani vine parţial din creditele care au ajuns la scandenţă, aproximativ 8.000, dar mai ales din reconversia creditelor din franci elveţieni în lei. Mai bine de 43.000 de oameni au solicitat băncii să le convertească sau sa restructureze împrumuturile iar două treimi dintre aceste cereri erau deja soluţionate în luna octombrie a anului trecut.

Creditele în franci elveţieni au fost concentrate în portofoliile a trei bănci din România. Foarte multe s-au aflat în registrele Volksbank, iar odată ce banca a fost preluată de Banca Transilvania, debitorii în franci elveţieni ai Volksbank au acceptat în număr mare oferta de reconversie a băncii cumpărătoare. Trei sferturi au acceptat oferta de conversie a Băncii Transilvania, care în funcţie de perioadă a însemnat eliminarea comisioanelor de risc şi administrare precum şi o reducere a soldului cu 22 de procente.

Reprezentanţii Băncii Naţionale spun şi că băncile şi-au mutat o parte din creditele in franci pe alte entităţi, iar ulterior au fost nevoite să le reintroducă în bilanţurile băncii, astfel că fără aceste mutări, numărul creditelor în franci ar fi putut scădea şi mai abrupt fiindcă aproape 12.000 de credite s-au aflat în această situaţie.

Curios este că deşi cele mai multe bănci au venit cu oferte de reconversie a creditelor, destul de mulţi clienţi au preferat să rămână la franci, semn că speră în continuare la o depreciere a monedei. Astfel, mai bine de 10.000 de oameni nu şi-au convertit creditele, dar le-au restructurat.

Jumătate dintre creditele in franci sunt credite de consum, negarantate cu ipoteci, în vreme ce doar un sfert sunt credite imobiliare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri