CRIZA FRANCULUI. Ce înseamnă să intri în insolvenţă personală

Data publicării:
banca clienti credite-1

Este vorba despre cei care au cel puţin două datorii şi dovedesc faptul că nu le pot plăti în decurs de 30 de zile de la data scadentă. Alte propuneri menționează un termen de 120 de zile.

Insolvenţa personală înseamnă, printre altele, că persoana va scăpa de procedura de executare silită, cum ar fi cea pentru o locuinţă. Procedura poate dura însă până la cinci ani.

Cel care o solicită trebuie să depună la tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul o cerere în acest sens, alături de o listă cu bunurile pe care le are şi cu veniturile pe care preconizează că le va avea în următorii cinci ani. Tot la dosar trebuie să ataşeze o declaraţie pe proprie răspundere privind motivele pentru care nu-şi mai poate plăti datoriile, dar şi o propunere de plan pentru plata datoriilor.

Odată intrat în insolvenţă, un datornic va raporta toate cheltuielile către un administrator judiciar, desemnat de instanţă. Cu alte cuvinte, adio telefoane scumpe, vacanţe sau alte cheltuieli ce pot fi considerate inadecvate.

Pe perioada intrării în insolvenţă, datoriile vor îngheţa, fără a genera costuri suplimentare. Vestea proastă este că datornicul nu va mai putea să-şi vândă, de exemplu, bunurile personale fără acordul administratorului judiciar.

Dacă planul agreat de rambursare a datoriilor nu este respectat, atunci instanţa poate decide lichidarea bunurilor datornicului. Atenţie, datornicii care dau informaţii false instanţei sau administratorului judiciar sunt pasibili de închisoare.

Dosar pentru declararea insolvenţei personale

- cerere intrare în insolvenţă (depusă la tribunal)

- listă cu bunuri şi venituri preconizate în viitorii 5 ani

- declaraţie pe proprie răspundere privind motivele intrării în incapacitate de plată

- o propunere de plan pentru plata datoriilor

Efectele intrării în insolvenţă

- procedurile de executare silită a datornicului se suspendă

- nu se vor acumula dobânzi penalizatoare privind creanţele

- datornicul nu poate dispune de bunurile personale fără acordul administratorului financiar

- procedura poate dura până la 5 ani.

Citiți și: 

Cum funcționează falimentul personal în alte ţări
Ce trebuie să facă românii cu credite în franci elvețieni? Sfaturile avocatului Gheorghe Piperea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri