Criză în construcții. Războiul din Ucraina scade interesul pentru achiziția de apartamente, drumarii se plâng de scumpirea materialelor

Data publicării:
muncitor care se uita la un santier de constructii la apus
Muncitori în construcții. Foto: Guliver/ Getty Images

Sectorul construcțiilor este la un pas de colaps, susțin constructorii, care în ultimul an au fost afectați de prețurile tot mai mari la materialele de construcții și energie și, mai nou, de efectele războiului din Ucraina.

De scumpiri sunt afectați și constructorii de drumuri, care spun că sunt pe punctul de a-și închide șantierele pentru că nu mai fac față costurilor. Ei cer Guvernului să ia măsuri și spun că în caz contrar multe firme se vor închide, iar sute de mii de muncitori și-ar putea pierde locurile de muncă.

Războiul din Ucraina a dus la o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente. Cumpărătorii așteaptă finalul crizei sau măcar o calmare a tensiunilor pentru a putea lua o decizie, spun constructorii. În plus, ei arată că sunt bănci care au oprit finanțările pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare, ceea ce ar putea duce la oprire temporară a construcțiilor de locuințe.

Dezvoltatorii atrag atenția că la reluarea activității, prețurile ar putea crește cu cel puțin 50 la sută ca urmare a scumpirii materialelor. O astfel de situație nu ar face decât să mute cererea către apartamentele deja construite.

 

„Între septembrie 2021 și februarie 2022, creșterile, în medie, ale prețurilor materialelor de construcții sunt între 60 și 80 la sută. Cauzele acestor creșteri fără precedent sunt următoarele: există în momentul acesta o criză a materiilor prime, generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă si aici vorbim despre minereuri și despre țiței”, spune Irinel Gheorghe, vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților de Construcții.

„În zona Iașiului, importam masiv oțel-beton, ciment, profile metalice, bitum, materiale pentru finisaje. Ceea ce se întâmplă în Ucraina ne pune într-o mai mare dificultate”, a declarat Iriniel Tofan, directorul unei firme de construcții.

Constructorii spun că această criză duce la blocaje.

„Unul dintre principalele materiale folosite în construcțiile de drumuri, bitumul, care anul trecut a avut o medie lunară, un preț de 2.200-2.300 de lei, prețul astăzi este de 3.600 de lei, este o creștere enormă, fapt ce consideră că va duce la sistarea multor șantiere din țară”, a arătat Alexandru Rotaru, vicepreședinte al Patronatului Drumarilor din România.

„Dacă prețurile la materiale au crescut necontrolat și cresc în continuare, asta ne duce, concret, să cheltuim mai mult decât decontăm”, a explicat Iriniel Tofan.

„Dacă lucrurile rămân așa, mai mult de jumătate din firme vor intra în insolvență sau faliment. După firme, automat, dacă acestea vor da semne de slăbiciun, cei mai mulți dintre cei calificați, dintre cei buni, vor pleca”, avertizează Cristian Erbaşu, preşedintele Federației Patronatelor Societăților de Construcții.

Pentru ca industria să nu intre în colaps, constructorii cer statului să intervină asupra preţului combustibilului, să blocheze exporturile de materiale de construcţii şi să demareze proiectele de reabilitare termică a blocurilor.

Partenerii noștri