Cu schimburi de 4160 de miliarde de dolari în 2013, China depăşeşte SUA şi devine cel mai mare comerciant din lume

Data publicării:
chinaz

China a devenit anul trecut cel mai mare comerciant al lumii, arată date publicate vineri de guvernul de la Beijing. În anul recent încheiat, comerţul exterior al Chinei, adică exporturile şi importurile puse laolaltă, au totalizat 4160 de miliarde de dolari, depăşind pentru prima oară în istoria modernă fostul lider al comerţului mondial, Statele Unite.

China era de multă vreme cel mai mare exportator de mărfuri al lumii, însă în ultimii ani, nivelul de trai al populaţiei a făcut ca importurile Chinei să crească la fel de mult ca exporturile.

Creşterea importurilor nu a fost alimentată doar de apetitul chinezilor pentru maşini scumpe, obiecte de lux şi telefoane inteligente. Industria chineză, puternic subvenţionată de guvernul de la Beijing, are nevoie de resurse tot mai multe. Aşa a ajuns China în septembrie cel mai mare importator de petrol al lumii.

Tot la importuri intră şi alimentele pe care chinezii le cumpără din întreaga lume. China este interesată inclusiv de animalele din România: vrea să cumpere milioane de porci, oi şi vaci. Cererea este de câteva ori mai mare decât tot efectivul de animale din fermele româneşti.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri