Cum au apărut și de ce nu pot fi folosite grilele notarilor pentru prețul locuințelor

Data publicării:
bloc nou imobiliar apartamente shutterstock_1056238577

Grila notarilor, denumită oficial „Ghidul privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare", este folosită în cazul tranzacțiilor imobiliare. Ghidul este menționat și în declarațiile recente ale Ministrului de Finanțe ca referință în vânzarea caselor confiscate de ANAF. Mai multe despre aceastră grilă, într-un nou episod „Veridice”.

Este un ghid care a apărut în 2007-2008, când autoritățile aveau suspiciuni că sumele din contractele de vânzare-cumpărare nu erau cele reale. Ar fi fost evitată astfel plata impozitelor aferente.

Legea obliga Camerele Notarilor Publici să comande și să plătească realizarea acestui ghid, însă fără a da indicații cu privire la cine și pe ce metodologie trebuie să-l realizeze. Ghidul impunea valori minime la stabilirea taxelor aferente tranzacțiilor imobiliare, indiferent de sumele din contracte.

După apariția ghidului, acesta a devenit referința în noi acte normative, precum legislația exproprierii sau cea e eșalonării datoriilor, dar și în analizele diverselor instituții ale statului, cum este și Curtea de Conturi, în cursul acțiunilor de control.

Extinderea referinței ghidului dincolo de scopul pentru care a fost creat a generat numeroase probleme. Astfel s-au constatat limitările acestuia tocmai pentru că nu poate conține valorile reale, de piață, ale tuturor terenurilor și caselor dintr-un județ, oraș sau comună. Nici nu ar avea cum și nici nu a fost creat pentru o astfel de utilizare.

Iar dacă în cazul taxării tranzacțiilor imobiliare, valoarea din grilă era în trecut doar o bază de calcul a impozitului, în cazul exproprierilor, rezultatul a devenit elementul central al „disputei” dintre stat și persoanele despăgubite.

Soluția cea mai bună pentru stat, notari și contribuabili este actualizarea legislației cu realitățile curente. În cazurile în care referința Ghidului nu este potrivită, trebuie înlocuită cu alte baze sau formule de calcul. Iar în cele în care este cea mai bună variantă, trebuie păstrată, însă cu precizarea metodologiei de realizare, a celor abilități să realizele aceste studii de piață și a celor care trebuie să le plătească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri