Cum au evoluat PIB Bulgariei, Croației și României în ultimii zece ani

Data publicării:
INSOLVENTE ECONOMIE THINKSTOCK

România ar putea depăși în 1-2 ani Croația la indicatorul Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, corectat cu puterea de cumpărare.

INSOLVENTE ECONOMIE THINKSTOCK

Bulgaria, România și Croația au fost anul trecut țările din Uniunea Europeană cu cel mai redus Produs Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) - aproximativ jumătate față de media înregistrată în restul statelor membre - potrivit datelor publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Acest indicator a variat anul trecut de la 47% din media UE în cazul Bulgariei, 57% din media UE în cazul României, 58% din media UE în cazul Croației până la 267% din media UE în Luxemburg, 128% din media UE în Austria și Olanda, 127% din media UE în Danemarca, 124% din media UE în Germania și Suedia.

Diferența dintre PIB România și cel al Croației este din ce în ce mai mică. Dacă în 2005 PIB România per capita PPS era 61% din cel al Croației, în 2015 acest s-a apropiat la 97% potrivit Băncii Mondiale. Surprinzător este însă că în 2005, PIB per capita PPS al Bulgariei era peste cel al României, fiind 65,16% din cel al Croației. În 2015 PIB per capita PPS al Bulgariei a ajuns la 80% din cel al Croației, însă a rămas în urma celui al României, fiind doar 81,8%.

Cele trei țări își împart ultimele poziții și în topul UE al consumului individual efectiv (AIC), exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS).

În 2015, în Uniunea Europeană, consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în PPS a variat de la 53% din media Uniunii Europene în cazul Bulgariei, 58% din media UE în cazul României și 59% din media UE în cazul Croației, până la 137% în cazul Luxemburgului și 123% din media UE în cazul Germaniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri