Cum dau lovitura în afaceri „băieții deștepți”. Cazul Energon Power. Remus Borza: Hidroelectrica ar fi fost prejudiciată cu 70 de milioane de euro

Data publicării:
mita hidroelectrica

Afacerile care vizează intermedierea de energie sunt relativ simple. Companiile implicate negociază cu producătorii cumpărarea de energie electrică la un preț cât mai mic și încheie, deja celebrele, contracte bilaterale. Energia este vândută ulterior pe bursa de energie sau direct marilor consumatori la un preț cât mai mare. Diferența reprezintă profitul intermediarilor. Spre deosebire de alții, intermediarii din energie manevrează doar nişte hârtii. Producătorul livrează energia în sistemul energetic național de unde este preluată de consumator. Prin urmare, implicarea intermediarului este minimă.

Acesta este și mecanismul prin care Hidroelectrica a fost prejudiciată cu 1,1 miliarde de euro între 2006 și 2012. De exemplu, firmele intermediare cumpărau energie de la compania de stat cu prețuri cuprinse între 110 și 120 de lei pe megawatt oră, în condițiile în care, pe bursa OPCOM, megawattul se vindea cu 154 de lei.

Cei mai mari consumatori de energie din România sunt combinatele Alro, ArcelorMittal şi Oltchim. Cele trei companii consumă anual aproximativ 10 la sută din energia produsă în România, pentru care plătesc sute de milioane de euro. În acest context, nu este de mirare că cei care intermediază afacerile vor să obţină măcar o parte din sumele cheltuite de aceste companii pe energie electrică.

Preţuri preferenţiale pentru intermediari

Alro 112,3 lei/MWh

Energy Holding 119,9 lei/MWh

Alpiq RomEnergie 119,6 lei/MWh

Mittal Steel Galați 130,2 lei/MWh

Alpiq Romindustries 119,9 lei/MWh

Bursa OPCOM 153,9 lei/MWh

(sursa: Hidroelectrica)

Cazul Energon Power

„Băieţii deştepți” din energie fac eforturi pentru a profita din nou de pe urma electricității ieftine din piaţă. Aceasta ar fi concluzia dacă ne uităm la cazul mitei de 1.400.000 de euro pentru încheierea unui contract uriaş cu Hidroelectrica.

Lovitura anului pe piaţa energiei din România era afacerea unei companii aflată la prima sa tranzacţie pe bursa de profil. Firma era abia intrată în joc, dar nu şi cei care au introdus-o in ecuaţie, susţin surse din piaţă. Chiar în ziua în care DNA intra pe firul afacerii şi începea să îl intercepteze pe Remus Vulpescu, Energon Power făcea prima vânzare-cumpărare de energie. Coincidenţă sau nu, acesta facea tranzacția cu unul dintre „băieţii deştepţi”, de care Hidroelectrica scăpase prin întreruperea contractului, după intrarea în reorganizare.

Din datele procurilor reiese că „micul jucător”, care a încercat să cumpere 10 milioane de megawați-oră ieftini de la Hidroelectrica, avea deja parafate înțelegeri pentru revânzarea energiei, la preţul pieţei însă. Pe 8 octombrie, procurorii anticorupţie aflau că s-ar pune la cale mituirea Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica. A doua zi, din senin, firma care promitea mita uriaşă apare pe bursa liberă a energiei şi vinde către E.ON Moldova 200 de mii de megawați oră la un preț foarte bun - 180 de lei pe megawat oră. Peste 30 de minute, intră din nou în acţiune şi cumpără o cantitate mult mai mică, 35 de mii de megawați la 175 de lei unitatea.

Noul „băiat deştept” cumpăra de la un fost „băiat deştept” - Energy Financing Team SRL - o companie mare administrată de sârbul VOJKAN TOMASEVIC. EFT nu mai are, însă, acces la energia Hidroelectrica după ce compania de stat a rupt contractul cu acestă companie, odată cu toate celelalte înţelegeri cu „băieţii deştepţi”.

Energon îşi anunţă pe 17 octombrie intenţia ca pe 29 octombrie să cumpere de pe bursă o cantitate de energie de 7 terawați oră, la 165 lei de lei unitatea. O tranzacţie de aproape 300 de milioane de euro. O sumă uriaşă chiar şi pentru un mare jucător. Licitaţia, susţin procurorii, era acoperirea legală pentru contractul negociat cu membrii mituiți ai Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica.

Mită la Hidroelectrica

Un consilier al ministrului delegat pentru Energie şi un înalt funcţionar din Hidroelectrica au fost arestaţi pentru că şi-ar fi vândut influenţa aşa-numiților „băieţi deştepţi'” de pe piaţa energiei. Procurorii spun că mita în acest dosar este de 1.400. 000 de euro şi ar fi fost negociata de la 400.000. Mai precis, Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Constantin Niţă, şi Eugen Brădean, director în compania de stat, ar fi încercat să cumpere voturile membrilor din Consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, pentru a aproba vânzarea de energie ieftină unui intermediar. Mita ar fi fost oferită lui Remus Vulpescu, consilier al ministrului economiei şi membru în Consiliul de supraveghere al Hidroelectrica.

Remus Vulpescu, președintele Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, dar și cel care s-a ocupat de privatizarea ratată a Oltchim, i-a denunţat pe foştii oficiali Hidroelectrica la începutul lunii octombrie. Toate discuţiile telefonice ulterioare purtate de el au fost înregistrate de DNA. Stenogramele arată că cei doi inculpaţi încercau de fapt să cumpere întreg Consiliul de supraveghere.

INTERCEPTĂRI. Ministrul Constantin Niță, pe lista mitei

Mita nu ar fi rămas doar în Hidroelectrica, susţin procurorii.

BRĂDEAN EUGEN: După ce s-a semnat asta, cineva o să ia într-un cont toată suma, pentru toată lumea, ca să zic aşa, şi după aia tu-mi spui, îmi indici cum vrei să facem, de acolo...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Care, bă, toată lumea?

BRĂDEAN EUGEN: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. În sensul asta. Nu pot să-ţi... ? I-am zis, chiar nu pot să-ţi dezvălui. Da' nu...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi şi eu ce garanţie am că tu...?

BRĂDEAN EUGEN: Da' cu tine... că-ţi dau cuvântul meu, îţi dai seama!

BRADEĂN EUGEN: Deci, eu presupun ca, în afara de cei patru, cum ar veni, este... , părerea mea, este şi Niţă (ministrul delegat pentru energie în Guvernul României, n.r.) inclus şi... probabil încă... probabil, vreun băiat cu ochii albaştri .....

VULPESCU DUMITRU REMUS: Hm?

BRĂDEAN EUGEN: Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce ci... Acuma, cine, nu ştiu.

 (sursa: referat DNA)

Cei doi suspecţi spun în discuţiile cu Remus Vulpescu că ei sunt pionii, reprezentanţi ai unor oameni care fac astfel de afaceri de 15 ani în Romania. Banii, au stabilit procurorii, veneau de la unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa energiei.

Grupul de firme Energon Power are în structură mai multe societăţi comerciale specializate în intermedierea tranzacţiilor de energie electrică. Compania este controlată de omul de afaceri clujean Rareş Criste, însă acesta a refuzat să facă vreo declaraţie.

Banii urmau să ajungă la cei mituiţi prin conturi bancare.

Cei doi au negat acuzațiile formulate de procurori.

După arestarea preventivă a celor doi directori din cadrul Hidroelectrica, Ioan Mihailă şi Eugen Brădean, procurorii anticorupţie nu au mai făcut nici un pas, deşi interceptările arată că se discuta despre mituirea ministrului energeiei, Constantin Niţă.

În acest moment, administratorul Energon Power, Rareș Criste, nu are nicio calitate în dosar.

Remus Borza, la Digi24: Am cerut revocarea lui Brădean la 22 octombrie, dar nu am avut majoritate

Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, în prezent președinte al Consiliului de Supraveghere al companiei de stat pe care a scos-o din insolvență, spune că scandalul mitei izbucnit în urmă cu câteva zile nu este o premieră pentru Hidroelectrica. De fapt, „băieţii deştepţi”, adică acele firme care cumpărau energie la preţuri mici pentru a o revinde cu profit, nu au plecat niciodată din compania de stat, susține Remus Borza.

El a explicat, sâmbătă, la Digi24 că în 22 octombrie a convocat o ședință a Consiliului de supraveghere al companiei pentru a analiza cererea postată la 18 octombrie de Energon Power, „o firmă mică, dar jucăușă”, după cum a definit-o Remus Borza. Compania postase pe bursa de energie o cerere de cumpărare „cu dedicație”, pe care numai Hidroelectrica ar fi putut-o onora, și care, dacă s-ar fi încheiat, ar fi reprezentat cea mai mare tranzacție în domeniu. Dorea să cumpere 7 milioane de Mwh la prețul de 165 de lei/MWh.

„Ne-am sesizat şi noi în momentul în care, pe 18 octombrie, firma Energon din Cluj a postat MUSCĂ pe bursa de energie o cerere de cumpărare de energie electrică, care reprezenta cea mai mare tranzacţie de energie electrică care s-ar fi încheiat vreodată pe bursă. Ne-am făcut niște calcule și am ajuns la concluzia că e un contract inacceptabil. Ar fi prejudiciat Hidroelectrica cu 290 de milioane de lei, asta înseamnă vreo 70 de milioane de euro”, a explicat Remus Borza la Digi24.

El a mai spus că raportul care recomanda încheierea acestui contract fusese întocmit de Eugen Brădean, iar analizând pachetul personalizat au fost descoperite niște clauze disimulate într-o anexă prin care Hidroelectrica ar fi fost păgubită și mai mult. Remus Borza a precizat că a cerut revoarea din funcție a lui Brădean, dar nu a avut majoritatea necesară în Consiliu la 22 octombrie. Abia joi, 24 octombrie, Consiliul a votat în unanimitate revocarea lui Brădean.

Luni, Consiliul va analiza activitatea altor trei membri ai directoratului Hidroelectrica, a mai spus Remus Borza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri