Cum lucrează bacteriile pentru fermieri. Biotehnologiile înlocuiesc metodele clasice

Data publicării:
poza agricost
sursa foto Fermier in Romania

Sunt 10 de ani de când nu am mai arat și nu am mai discuit în Insula Mare a Brăilei”, declară Lucian Buzdugan, director general Agricost Brăila. Este complet atipic, dar directorul Agricost explică și modul în care a ajuns la performanța de a nu face lucrări de întreținere a solului.

Noi însâmânțăm resturile vegetale cu pământ în care sunt bacterii. De fapt, noi punem bacteriile la treabă, punem bacteriile să lucreze pentru noi, iar acest proces se întâmplă gratuit. Primăvara, câmpul este curat de resturi vegetale, pentru că bacteriile transformă materia organică în minerale: azot, fosfor și potasiu”, explică Lucian Buzdugan.

Anul acesta, în timp ce în toată România este apă în exces, în Insula Mare a Brăilei nu a plouat aproape deloc de aproape opt luni. Dar compania este pregătită pentru un astfel de an, 65% din suprafață fiind reamenajată cu sisteme de irigații. Iar suprafața exploatată în Insula Mare a Brăilei de compania Agricost Brăila este de 57.000 de hectare, împărțită în 29 ferme vegetale, în care se produc grâu, orz, rapiță, porumb, floarea soarelui, soia și lucernă.

Mai este și conservarea apei în sol. Noi, agronomii, trebuie să învățăm foarte bine acest lucru. Am lucrat în SUA, Argentina și Brazilia și am văzut o metodă simplă și eficientă de a păstra apa în sol și anume lucrări minime de întreținere a terenului. Să nu învârtim solul, pentru că se pierde apa”, explică Lucian Buzdugan.

Agricultura viitorului este deja prezentă și în România. Astfel, pe parcelele cultivate pot fi montate stații meteo care înregistrează parametrii culturilor, în felul acesta putându-se verifica nivelul de precipitații din sol, temperatura sau umiditatea.

Continuarea pe Fermier în România

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri