Cum se face evaziune. Statul, păcălit prin firme-fantomă

Data publicării:
carne - captura digi24-1

O treime din carnea de porc care se vinde în magazinele şi în pieţele din ţară este adusă cu TIR-urile din Germania, Olanda, Ungaria, Spania sau Franţa. Şi nu întotdeuna legal.

„Statul a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an și peste 70.000 de tone de carne au dispărut din zona albă în piața neagră”, explică Achim Irimescu, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Cea mai importantă schemă de fraudare este aşa-numita metodă „caruselul”. Carnea este adusă din străinătate de un intermediar. În acest scop este înființată o firmă care nu există în acte, creată special pentru a face evaziune fiscală. Prin intermediul aceste firme se importă, de exemplu, un kilogram de carne de porc şi cu 6,5 lei. Ajuns în ţară, kilogramul este vândut către un depozit cu aproape 9 lei. Din momentul în care TIR-ul trece graniţa intermediarul are la dispoziţie 55 de zile să-şi achite dările către stat, dar nu o face. Nu plăteşte nici TVA şi nici impozit pe profit. La un calcul simplu se poate vedea că statul pierde astfel, doar din TVA, peste 43.000 de lei la fiecare TIR.

În cele 55 de zile pot fi aduse în ţară zeci de TIR-ul pline cu carne. După expirarea acestui termen, firma este vândută sau trecută pe numele unor oameni pe care autorităţile nu ştiu de unde să-i ia.

„Acţionarul este un pensionar care are 80 de ani sau nu este cetăţean străin şi acolo se opreşte TVA-ul”, explică Radu Timiş, vicepreşedinte Asociaţia Română a Cărnii.

Nu este, însă, singura metodă prin care statul poate fi păcălit. Ca să plătească taxe vamale mai mici, intermediarii care aduc carnea din afara Uniunii Europene, de exemplu din Turcia, o subevaluează. Astfel, carnea cumpărată cu 6,5 lei kilogramul, în acte este trecut un preţ mai mic.

Nu doar importatorii evită plata taxelor, ci şi producătorii român, spun autorităţile. Speciaştii cred că nivelul crescut al evaziunii este şi urmarea a taxelor prea mari pe care statul le percepe. Guvernul şi-a propus să micşoreze TVA de la 24 la 9%, dar deocamdată nu a primit acordul FMI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri