Cum te poţi feri de hoţii de carduri

Data publicării:
carduri-1

Unui fost angajat al unei benzinării de lângă Bucureşti, care lucra cu carduri zi de zi, i-a venit ideea să profite de naivitatea clienţilor, dar şi de deficienţele unor site-uri pe care se pot face cumpărături online.

Simpla notare cu pixul pe o foaie de hârtie sau fotografiere a unui card este suficientă pentru a urma o fraudă cu cardul bancar în cazul tranzacţiilor online. Am avut numeroase cazuri. Diferiţi comercianţi, recepţioneri de hotel, lucrători în benzinării, profitau de neatenţia unor clienţi, fotografiau cu telefonul mobil cardul, după care făceau tranzacţii frauduloase online”, a explicat un ofiţer de la departamentul de Crimă Organizată. 

Cei care comit astfel de infracţiuni acţionează, de regulă, la periferia oraşelor, în cartierele rezidenţiale. Raţionamentul e extrem de simplu: în aceste zone sunt şase mari să găseşti oameni cu conturile pline care plătesc cu cardul cumpărăturile sau cazarea la hotel. De regulă, reţeaua are trei sau patru membri, fiecare cu o sarcină precisă. Cel mai important este cel care pune mâna pe cardul viitoarei victime, când aceasta face o plată. Datele sunt copiate şi transmise altui complice, care face cumpăraturi pe internet. Întotdeauna, produsele sunt ridicate de alte două persoane. Dacă se miscă repede, astfel de echipe de infractori câştigă, săptămânal, mii de euro.

La fel de expuşi sunt şi cei care plătesc online rezervări pentru hoteluri. La astfel de plăţi, toate informaţiile cardului bancar sunt memorate pe un computer. În cazul în care un angajat pus pe fapte rele are acces la ele poate goli automat orice cont. Culmea este că majoritatea escrocilor sunt lacomi şi neatenţi, aşa că devin ţinte uşoare pentru poliţişti. De exemplu, mulţi dintre ei comandă diferite produse pe numele lor real. În acest fel, zeci de astfel de infractori au fost prinşi doar în Capitală.

În România sunt emise peste 14 milioane de carduri. 11 milioane sunt active, adică sunt folosite fie pentru extrageri din bancomate, fie pentru plăţi. În momentul în care utilizatorii sunt neglijenţi, toate pot deveni vulnerabile. Fiecare îşi poate proteja singur banii din cont. Indiferent de locul în care se află, utilizatorii pot cere POS-ul şi introduce singuri cardul atunci când doresc să facă o plată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri