Cum va influența legea dării în plată prețurile pe piața imobiliară

Data publicării:
Untitled-10

Bancherii ameninţă că dacă legea dării în plată va intra în vigoare în forma actuală, atunci românii vor lua mult mai greu credite pentru locuinţe. Avansul cerut ar urma să fie de aproximativ 35 la sută, iar costurile unui împrumut ar putea creşte. Afectaţi de această situaţie sunt şi dezvoltatorii imobiliari, care susţin că schimbările anunţate de bănci le-ar închide şantierele. În acest condiţii, preţul locuinţelor ar urma să scadă, chiar şi cu 15 la sută, cred specialiştii.

Raifeissen este una dintre primele bănci ce a reacționat la posibilitatea ca noile prevederi legislative să inttre în vigoare în actuala formă. Banca austriacă a decis să crească la 35% avansul cerut clienţilor care vor un credit ipotecare în lei, în timp ce şi alte bănci au anunţat că analizează o astfel de variantă. Mesajul este cam acelaşi: cu cât legea dării în plată le va fi mai defavorabilă, cu atât şi noile condiţii de creditare vor fi mai dure.

Dacă oficialii BCR spun că restrângerea pieţei creditului devine inevitabilă din cauza riscurilor pentru deponenţi şi acţionari, cei ai băncii Transilvania declară că analizează diferite scenarii de modificare a caracteristicilor creditelor imobiliare şi ipotecare.

Vom reanaliza condiţiile de acordare a creditelor, în măsura în care apar schimbări în piaţă, spun oficiali Bancpost.

Afectat va fi şi programul Prima Casă, practic motorul pieţei imobiliare în ultimii ani - patru din cinci credite imobiliare au fost de acest tip.

Unul dintre efectele înăspririi normelor de creditare va fi ieftinrea locuinţelor. O cifră avansată de brokeri ar fi de 15%, chiar şi dacă ne raportăm la proprietăţi cumpărate după criza economică de la sfârşitul deceniului trecut, când piaţa a scăzut oricum semnificativ.

Dacă dispare programul Prima Casă şi băncile vor creşte avansul la 35% sunt şanse ca toţi cei 150 de mii de clienţi pe Prima Casă să devină pasibili de a se folosi de legea dării în plată, în condiţiile în care astăzi nici nu le-ar trece prin cap să o folosească”, spune Dragoş Nichifor, broker de credite.

Citește cum funcționează darea în plată în Statele Unite și țări ale UE.

Pentru dezvoltatorii imobiliari, acest scenariu ar însemna paralizarea afacerilor.

Am putea discuta despre o scădere a pieţei imobiliare şi a construcţiei de locuinţe de 80-90 la sută, ceea ce din punctul nostru de vedere ne va duce în perioada crizei imobiliare din 2009”, afirmă Bogdan Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari Urbanis.

Românilor le-ar fi greu să facă rost de avansul cerut de bănci. ”Populaţia nu ar avea de unde resurse prin economisire să aducă acest avans. Odată cu această măsură, se va specula şi creşterea nivelului chiriilor la nivel naţional. Deşi nicio bancă din cele 18 înscrise în programul Prima Casă nu şi-a anunţat până acum intenţia de a se retrage, unele dintre ele au îngheţat, pentru moment, preluarea dosarelor”, spune Adrian Pandelescu, directorul unei firme de intermediere a creditelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri