Cum vor parlamentarii să plafoneze dobânzile la credite

Data actualizării: Data publicării:
CONTRACT BANCA

Dobânzi plafonate. Asta vor senatorii din comisiile de buget-finanţe. Ei au dat şi un aviz favorabil unui proiect de lege care prevede ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de două ori şi jumătate dobânda de referinţă a BNR.

Dobânda cheie a Băncii Naţionale este în acest moment de 2,25 la sută, ceea ce înseamnă că dobânda maximă pentru creditele ipotecare ar fi de 5,62 la sută pe an. Senatorii vor să limiteze şi dobânda pentru creditele de consum: 18 la sută pe an. Iniţiativele promovate nu sunt însă susţinute şi de BNR, după cum recunoaşte şi iniţiatorul acestor amendamente.

Nu susțin. S-a vorbit că prin această procedura noi inducem un mercurial, că această măsură e una care contravine principiilor libertății pieței, iată că cei de la BNR au admis, și cei de la bănci, că o plafonare se practică în Europa. Eram una din puținele țări care nu aveam această prevedere, majoritatea țărilor europene au plafonate dobânzile” spune senatorul PNL Daniel Zamfir.

Prevederile ar urma să se aplice atât băncilor, cât şi instituţiilor financiare non-bancare, însă numai pentru contractele noi. Chiar şi aşa, reprezentanţii băncilor nu susţin iniţiativa şi spun că au aflat de prevedere abia la discuţiile din comisie. Prin urmare, nu au avut cum să calculeze impactul.

Am solicitat un răgaz pentru a aduce argumente. Am încercat să aducem argumente şi parcursul şedintei, pentru că exemplele care ni s-au dat ca venind din alte ţări se refereau de zona euro. Or, aici vorbim atât de credite în lei, cât şi în euro”, spune Bogdan Preda, reprezentantul Patronatelor Bancare din România.

Nu a fost singurul aviz favorabil de astăzi. Inclusiv proiectul de lege privind suma maximă de bani pe care recuperatorii o pot solicita celor care nu şi-au plătit ratele a primit votul comisiilor de buget finanţe şi cea juridică din Senat. Potrivit proiectului, datornicii nu vor plăti recuperatorilor de creanţe toţi banii pe care îi datorau băncii. Ei vor fi obligaţi să dubleze suma cu care recuperatorul a cumpărat datoria de la bancă.

Firmele de recuperare nu impuneau dobânzi, firmele de recuperare cereau sume exorbitante pentru respectivul bun pe care îl luaseră de la bănci. Ca atare, limităm profitul firmelor de recuperare la dublu, ceea ce mi se pare absolut rezonabil”, spune Daniel Zamfir.

Un calcul simplu arată că pentru un credit de 50.000 de euro, cumpărat la 10% din valoarea lui, debitorul va plăti doar 10.000 de euro, nu valoarea totală ca până acum.

Totuşi, mai e cale lungă până ca toate aceste proiecte să devină lege. Documentele trebuie să treacă prin mai multe filtre, cel final fiind plenul de la Camera Deputaţilor, care e şi for decizional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri