Cumpărătorii de terenuri, de trei ori mai puțini decât acum zece ani

Data actualizării: Data publicării:
Teren-vanzare

Volum valoric al tranzacțiilor cu terenuri este de patru ori mai mic faţă de 2007.

Dispariţia a trei sferturi dintre cumpărătorii de terenuri din Bucureşti a comprimat puternic volumul tranzacţiilor de pe acest sector, de la circa 400 milioane euro cât era în 2007 la aproximativ 100 milioane euro în prezent, potrivit lui Attila Peli, şeful departamentului de terenuri din cadrul companiei de consultanţă JLL Romania, potrivit capital.ro.

 „Astăzi jonglăm cu mai puţin de un sfert din numărul jucătorilor din 2007. În plus, este mult mai complicat să faci tranzacţii. În trecut o tranzacţie dura puţin, pentru că riscul autorizării şi al dezvoltării era preluat de cumpărător. Lucrurile s-au complicat mult pe partea de urbanism şi autorizaţii. Jucătorii actuali încearcă să împingă responsabilitatea autorizaţiilor către vânzător“, spune Peli.

Durata medie în care se încheie o tranzacţie cu terenuri a crescut de la trei luni, cât era în urmă cu zece ani, la 18 luni, potrivit aprecierilor JLL. Blocajul creat în zona autorizării proiectelor imobiliare a contribuit la lungirea timpului. Numai la nivelul primăriei Sectorului 6 există un număr de circa 100 de lucrări respinse pentru că se află în zona de protecţie a unui monument istoric, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de act normativ gândit să schimbe această situaţie. În cazul Sectoarelor 1, 2 şi 3 o serie de lucrări au fost blocate, cu depăşirea termenului legal de 30 de zile în care certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire trebuie emise. Această situaţie a generat o serie de procese, amenzi şi cheltuieli bugetare suplimentare pentru unele dintre autorităţile administraţiilor publice locale ale municipiului Bucureşti, se menţionează în documentul citat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri