Cumpărăturile românilor se vor înjumătăți anul acesta. Cum ar putea fi salvată economia României

Data publicării:
tichete masa cumparaturi mediafax-1

Dobânzile mari la credite, devalorizarea leului şi preţurile în creştere vor reduce cheltuielile românilor, în 2018, spun analiştii economici. Faţă de anul trecut, nivelul cumpărăturilor se va înjumătăți, iar acest lucru va influenţa şi creşterea economică, bazată aproape în exclusivitate pe consum.

Creşterea economică pentru anul trecut va trece de 6 procente, dar 80% din acest salt se bazează pe consum. În următoarele luni, creşterea economică s-ar putea înjumătăţi, pentru că şi consumul va scădea, avertizează economiştii. Cine face un credit, de pildă, îl va plăti mai scump şi cu preţul unor renunţări.

Va trebui să economisească din altă parte, să-şi reducă consumul din altă parte”, afirmă Ciprian Dascălu, economist-şef ING.

Aşa se face că lefurile mărite nu vor fi suficiente să susţină în continuare cumpărături ca anul trecut.

Acele creşteri salariale de care am vorbit în ultimii ani, de 10-15% sunt puţin probabil să se repete. Povestea asta cu revoluţia fiscală care o să amâne nişte creşteri salariale care ar fi normale”, afrimă Horia Brauner, economist-şef BCR.

„75% din creşterea consumului s-a dus în import. Cum rupem acest mecanism? Prin orientarea acestui consum către producţia internă. Şi acest lucru nu se poate face decât prin creşterea investiţiilor”, spune Iancu Guda, preşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari.

Cum anul acesta motorul economiei nu va mai fi consumul, toate speranţele vor fi puse în investiţiilele companiilor private. La împrumuturi mai scumpe din cauza dobânzilor mărite, firmele pot investi în continuare cu bani câştigaţi la Bursă. Cu condiţia să fie listate mai multe.

În ultimele 13 luni au fost 5 companii private, sperăm că în 2018 să avem companii private, unele dintre ele deja au anunţat public că vor să se listeze”, afirmă Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Ca măsură de precauţie, la primăvară ar putea apărea condiţii mai aspre de creditare. Pentru ca cei cu venituri mici să nu ajungă în situaţia să nu mai poată plăti rate dacă mai cresc dobânzile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri