Cursul BNR: Euro înregistrează un nou maxim istoric. Leul se apropie de un prag psihologic

Data actualizării: Data publicării:
Curs valutar leu-euro tabela galbena
Curs valutar leu-euro Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Euro a înregistrat azi un nou record la cursul BNR. Este cotat la 4,8595 pentru un leu, foarte aproape de pragul psihologic de 4,86.

Adrian Bența, analist economic, spune că este unul din efectele faptului că în România se consumă multe produse de import.

„Nu e un lucru nou, de 3-4 ani tot discutăm despre deprecierea leului. Am văzut că anul acesta a fost relativ stabil peste vară, dar probabil unii operatori economici au început importuri pentru activitatea de toamnă și atunci începe această depreciere a cursului de schimb”, a spus Bența la Digi24.

Întrebat dacă modificările din Parlament pe rectificarea bugetară, care prevăd majorarea pensiilor cu 40%, în loc de 14%, cât a prevăzut Guvernul, au avut impact pe cursul valutar, Bența a răspuns: „Întotdeauna o dispută politică care se accentuează, pentru că urmează două rânduri de alegeri, influențează investitorii. Pot să existe și situații în care investitorii să-și retragă capitalurile, dar probabil acestea sunt influențate în principal de criza economică și în secundar de disputa politică, dar asta nu înseamnă că nu există un efect”.

El spune că disputele politice au fără îndoială un efect care, de pe curs, vor ajunge să afecteze toți românii, pentru că se va înregistra o creștere a prețului la alimente, servicii, rate mai mari la bănci.

Analistul estimează că leul se va deprecia și mai mult, atingând noi praguri psihologice.

„Probabil undeva la un 4,87-4,88 va interveni BNR, pentru că 4,9 este prag psihologic și este greu acceptabil de populație”, a mai spus el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri