Dacian Cioloș: Eliminarea taxelor înseamnă creșterea impozitelor

Data actualizării: Data publicării:
Dacian Ciolos sedinta de guvern_gov.ro

Premierul Dacian Cioloș a avertizat că eliminarea taxelor înseamnă o creștere a impozitelor. Nu poți să tai niște taxe fără a pune altele în loc, arată el. Legea votată astăzi de parlamentari în unanimitate are și alte efecte. Fără timbrul de mediu, de exemplu, nu mai poate fi susținut programul Rabla, a spus premierul.

„Sper, apropo de actualitate, în acest sens să înţeleagă toată lumea în România că e uşor să tai taxe şi poate să fie impresionant din punct de vedere electoral. Dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc. Nu neapărat ce taxe pui în loc, dar taxa de timbru de mediu care a fost eliminata astăzi, şi noi, Guvernul, am susţinut eliminarea acestei taxe şi înlocuirea cu un alt sistem de taxare, nu pentru ca vrem noi să fim mai răi cu românii şi să-i punem să plătească taxe ci pentru că această taxă de timbru de mediu, în primul rând, suntem de acord, ea trebuie să fie una mai adaptată realităţii de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta în continuare Fondul de Mediu, pentru a putea finanţa programul Rabla, pentru a putea finanţa programul Casa Verde”, a spus Dacian Cioloş.

„În momentul de faţă, cu eliminarea acestei taxe, practic, eliminăm şi sursa de finanţare pentru Fondul de Mediu pentru anul viitor. Deci asta înseamnă că n-ar mai trebui să avem programul Rabla sau ar trebui să-l alimentăm cu bani de la buget.

Sper eu să găsim împreună înţelepciunea pentru a reduce cât mai mult posibil taxele şi birocratia pentru români. Pe de altă parte eliminarea taxelor nu înseamnă neapărat şi eli minarea birocraţiei. Dimpotrivă, ea poate să fie amplificată, dar cu siguranţă sunt multe taxe pe care românii le plătesc în momentul de faţă care nu prea îşi au rostul, care inseamna mai multă birocraţie, însă trebuie să ne gândim pe de altă parte şi la ce punem în loc pentru a putea finanţa alte programe care sunt tot în interesul românilor şi mai ales în interesul viitorului şi a perspectiva evoluţiei unor sectoare în România.

Precizez încă o dată, nu numai că nu suntem împotriva eliminării taxelor, chiar şi noi am eliminat unele taxe şi mă bucur să văd că această idee a debirocatizarii pe care am lansat-o şi care nu a fost doar vorbe ci sunt lucruri foarte concrete, să văd că această idee prinde, că sunt şi alţi actori politici care se gândesc la acest lucru. Însă nu cred că trebuie să trecem dintr-o extremă în alta. Susţinem în continuare ideea de promovare legislativă care să ducă la debirocratizare şi, acolo unde este cazul, chiar la eliminarea unor taxe, chiar am dat aviz pozitiv acestui proiect de lege cu observaţii. În unele cazuri, eliminând taxele respecxtive, asta înseamnă mai multă presiune pe buget, ceea ce se poate traduce, în câţiva ani, într-o creştere a impozitelor”, a adăugat premierul.

Dacian Cioloș mai spune că Guvernul ar putea contesta legea la Curtea Constituțională. Și ministrul Finanțelor, Anca Dragu, spunea că ia în calcul acest demers.

O să văd care este analiza ministerelor și o să decidem dacă e cazul sau nu să sesizăm la Curtea Constituțională, nu legea ca atare, anumite elemente din această lege”, a spus Dacian Cioloș.

El a vorbit și despre eliminarea taxei Radio-TV, inclusă în legea votată astăzi de Parlament.

În momentul de față practic suntem în afara legii pentru că, din câte m-au informat colaboratorii, legea spune că statul nu poate să finanțeze o televiziune publică 100% din bugetul de stat. Unul din elementele de independență a televiziunii publice e legat și de sursa de finanțare”, a spus el.

Declarațiile premierului vin după ce deputații au votat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inițiată de președintele PSD Liviu Dragnea și alți 13 parlamentari social-democrați.

Proiectul a fost votat în unanimitate.

Important e că Parlamentul a votat cea mai importantă lege pentru o debirocratizare reală. Am înțeles că unii colegi au votat o escrocherie, dar au votat. Este o minciună. Nu am spus și nu vom spune că vom introduce vreo taxă nouă. Nici n-am introdus vreodată o taxă nouă”, a spus Liviu Dragnea.

Printre taxele nefiscale eliminate prin acest proiect de lege sunt taxa Radio-TV, taxa de timbru pentru autovehicule, taxe percepute pentru înființarea unor firme, taxa pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar, taxele consulare percepute la misiunile diplomatice și la oficilii consulare ale României, taxele de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și sportiv, cele extrajudiciare de timbru și tarifele pentru plata pierderii sau modificării actelor pentru publicarea în Monitorul Oficial.

Inițiatorii legii spun că taxele pe care ei le vor desființate aduc doar 0,07% din PIB și că România poate ajunge în 2018, prin continuarea tendinței de desființare, „în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe”. Potrivit lor, 25 din cele 102 taxe se plătesc în afara granițelor. Guvernul avertiza însă că impactul bugetar este de trei ori mai mare.

Este una dintre legile cu cel mai rapid parcurs în Parlament. A fost depusă în urnă cu două săptămâni la Senat și a ajuns după numai șapte zile la votul final. După alte șapte zile, legea a fost votată și în Camera Deputaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri