Dan Radu Rușanu propune înjumătățirea salariilor la ASF

Data publicării:
rusanu

„Salarizarea este în concordanță cu ceea ce am spus atunci când am fost numiți, în 2013, salariile conducerii au fost la jumate față de salariile fostei conduceri CSA în 2012, iar pentru 2014 vom propune colegilor din Consiliu reducerea salariului cu 50 la sută față de 2013”, a declarat liberalul Dan Radu Rușanu, președintele ASF. „A fost de vreo 30 și ceva de mii în 2012, apoi 14 mii și pentru anul ăsta propunem 7 mii”, a precizat el.

Declarația vine și după ce astăzi USD - adică USL fără PNL - a anunțat că vrea anchetă parlamentară în cazul ASF.

PSD, PC si UNPR susţin că un asemenea demers ar clarifica controversele în cazul activităţii şi salariilor din instituţie.

Dan Radu Rușanu este el însuși beneficiarul unor prime și bonusuri care i-au rotunjit veniturile la început de an cu peste 72 de mii de euro.

Iar ASF a intrat nu doar in vizorul presei pentru salariile mari, ci și în al procurorilor, sub bănuiala de corupție. Vizată este și Laura Chițoiu, soția ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu. Laura Chițoiu s-a autosuspendat azi din funcția de director la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Laura Chițoiu nu e singura soție de demnitar PNL cooptată în ASF. Mai sunt și alți soți, soții, foste soții și copii de politicieni importanţi pe statele de plată ale Autorității.

Lefurile la ASF

Leafa lunară a şefului ASF este de 14 mii de euro, cu 4.000 mai mult chiar şi decât guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Nici prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu nu a fost mai prejos. În noiembrie şi decembrie 2013, i-au intrat în cont peste 68 de mii de euro.

În clasament o găsim şi pe Laura Chiţoiu, soţia ministrului demisionar de la Finanţe, cu venituri de peste 19 mii de euro.

Reprezentanţii instituţiei au o explicaţie pentru aceste salarii: angajaţii au încasat şi primele de vacanţă şi de sfârşit de an, aşa cum prevede contractul de muncă.

În vizorul DNA

Nu doar salariile mari au declanşat controverse. DNA susţine că la sfârşitul anului trecut, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care să îndepărteze un vicepreşedinte al ASF, Daniel Tudor, în urma influenţei altui membru al conducerii ASF, Marian Mîrzac. Astfel s-ar fi urmărit protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a fost indicat drept iniţiator al ordonanţei.

„Ordonanţa prin care am redus numărul bordului şi am impus condiţii profesionale, a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană”, a explicat premierul Victor Ponta.

Adăpost pentru rude

ASF este locul unde şi-au găsit adăpost soţiile, soţii şi copiii mai multor politicieni.

Astăzi a fost publicată o listă cu angajaţii ASF, mulţi dintre ei sunt rude cu oameni care se află la conducerea ţării. ASF nu se află în coordonarea Guvernului, se află în coordonarea Parlamentului. Nu ştiu cine lucrează şi cine nu lucrează”, spunea premierul Victor Ponta.

Lista e mare, iar salariile pe măsură.

Soţia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, câştigă 4.720 de euro pe lună în calitate de consilier, iar fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, câştigă 2.000 de euro. Răzvan Wlassopol, soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a fost jurnalist şi a terminat Facultatea de Comunicare. A ajuns în instituţia care supraveghează piaţa de capital în urmă cu câţiva ani, ulterior căsătoriei. Acum are o leafă de 2.560 de euro.

Un salariu apropiat primeşte şi Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea. Ea încasează 2.460 de euro.

Venituri în ultimele două luni la ASF

Dan Radu Ruşanu, preşedinte ASF: 72.000 euro

Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte ASF: 68.000 euro

Laura Chiţoiu, director în cadrul ASF: 19.000 euro

Salarii la ASF

Iuliana Luiza Scutaru, consilier - 4.720 de euro/lună

Răzvan Wlassopol, consilier -  2.560 de euro/lună

Ana Maria Tudor, şef de serviciu în cadrul ASF -  2.460 de euro/lună.

(sursa: B1 TV)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri