Sari la conținut
News Alert

Datoriile nu au ţinut pasul cu veniturile

În timp ce datoriile românilor au crescut constant în ultimul an şi jumătate, există zone ale ţării în care acest lucru nu a fost resimţit. Ba din contră, singurul lucru raportat în creştere în special în zonele monoindustriale au fost datoriile la bănci.

Judeţul Vâlcea este primul pe această listă şi nu neapărat din cauza populaţiei raportează bancherii creanţe mari nerecuperate. Unul dintre cei mai mari datornici ai ţării, nu doar ai judeţului, este combinatul chimic Oltchim. În total însă, bancherii au de recuperat aproape 99 de milioane de euro atât de la persoane fizice, cât şi de la persoanele juridice. Indirect, insolvenţa combinatului este de vină şi pentru datoriile populaţiei căci peste 1200 de oameni au rămas fără loc de muncă în urma restructurării Oltchim. În plus, salariile compensatorii promise de conducerea combinatului nu au ajuns la toţi salariaţii.

Un alt judeţ în care aproape 15 la sută din sumelor date cu împrumut de bănci nu sunt recuperate este Giurgiu. Problema principală a judeţului de la graniţă este şomajul ridicat, cifră cu două procente mai mare decât media pe ţară. Mai mult, veniturile medii din Giurgiu sunt cu o mie de lei sub media naţională anunţată de statistică.

La polul opus, în categoria clienţilor buni platnici, se numără cei din Bucureşti, Ilfov şi Dâmboviţa. Datele băncii naţionale arată că restanţele raportate de bancheri pentru Capitală sunt chiar mai mici cu un sfert faţă de prima jumătate a lui 2015. E drept că unele dintre cele mai marii salarii se plătesc în Bucureşti, iar rata şomajului este de sub două procente. În total, banii pe care băncile îi au de recuperat se ridică la puţin peste 1,2 milioane de euro ceea ce înseamnă mai puţin de şapte la sută din totalul creditelor acordate.