Șerban Nicolae, despre repatrierea rezervei de aur: Unde vă ţineţi bijuterille, acasă sau la vecini?

Data actualizării: Data publicării:
lingouri de aur
Lingouri de aur. FOTO: Getty Images

Rezerva de aur depozitată la Londra nu mai produce niciun venit, dimpotrivă România trebuie să plătească bani pentru aceasta.

„Cum se constată de mulți ani, această rezervă de peste 60 tone de aur nu mai produce niciun fel de venituri, iar informațiile mele neoficiale sunt că România plătește circa 300 mii euro pe an taxa pentru depozitarea acestor valori”, spune el.

"Cred că cel mai de înţeles ar fi dacă v-aş întreba unde vă ţineţi dumneavoastră bijuteriile personale. Eu cred că le ţineţi la dumneavoastră acasă şi nu la un vecin şi nici nu aveţi tendinţa să plătiţi ca să vi le ţină vecinul", a mai adăugat social-democratul. 

Nicolae crede că este deplasată comparația cu Italia unde Guvernul a decis repatrierea rezervei pentru a micșora deficitul. Mai degrabă comparația trebuie făcută cu Germania, Austria, Olanda, Polonia. „De exemplu, Germania si Austria și-au repatriat masiv rezerva de aur din străinăte la cererile făcute de curțile de conturi și de audit și nu pentru utilizare”, spune el.

„Propunerea noastra nu spune să aducem aurul în țară și să-l folosească la ceva, la micsorarea deficitului bugetar sau la sustinerea unor tranzacții internationale, ci doar legat de faptul ca nu se mai justifică să ținem rezerva de aur, care înseamnă o valoare fizică materială, în străinătate, mai ales când nu produce venituri și, dimpotrivă, ne costă”, adaugă el.

Senatorul PSD a respins și informațiile potrivit cărora rezerva ar urma să ajungă la Moscova, apreciindu-le drept „năzbâtii” care nu merită comentate.

Totodată PSD a făcut joi mai multe precizări la proiectul legislativ depus de Șerban Nicolae și Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri