De ce l-a demis Erdogan pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei

Data publicării:
erdogan
Președintele Recep Tayyip Erdogan a intrat în conflict cu guvernatorul Băncii Centrale

Un conflict deschis între puterea din Turcia şi Banca Centrală se termină rău pentru cel care nu are forţa politică. Autorităţile de la Ankara, în fapt președintele Recep Tayyip Erdogan, l-au concediat pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Cetinkaya. Nu a fost prezentat motivul oficial al demiterii, dar pieţele au speculat în ultimele săptămâni că guvernatorul ar putea fi înlăturat, deoarece se opune reducerii ratelor dobânzilor.

Murat Cetinkaya, care ocupa funcţia de guvernator din aprilie 2016, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, arată un decret prezidenţial publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Refuzul guvernatorului de a reduce rata dobânzilor era justificat de inflaţia foarte ridicată din ţară. Aceasta a ajuns la 15,7% în iunie, după ce în lunile anterioare depăşise 20%. Cu tot procesul de reducere, Banca Centrală evită să taie dobânzile pentru că ar putea genera ieşiri de capital şi depreciere a lirei. Moneda turcească s-a depreciat anul acesta cu 10%, după ce anul trecut a pierdut 30% în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la influenţele deciziilor lui Erdogan asupra economiei.

Banca Centrală a Turciei s-a confruntat cu presiuni din partea preşedintelui turc pentru a reduce ratele dobânzilor, în încercarea de a redresa economia, care anul acesta a intrat în recesiune. Anul trecut, Banca Centrală a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei. De atunci, costul creditului nu a fost modificat.

Într-un comunicat publicat în weekend, Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va continua să opereze independent, iar principalul obiectiv al noului guvernator va fi menţinerea stabilităţii preţurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri