Dean Thompson: Companiile de stat să fie conduse de manageri privaţi. Numirea lor trebuie făcută fără influenţe politice

Data publicării:
4

 

Companiile americane „îşi dau seama de potenţialul României de a deveni un lider regional”, dar, pentru a-şi atinge pe deplin acest potenţial, „România trebuie să continue să facă progrese în ceea ce priveşte climatul investiţional şi de business”, a declarat Dean Thompson, la forumul „Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - România”.

Thompson a precizat că România a făcut multe pentru a atrage investiţii străine directe, inclusiv din partea companiilor americane, dar poate face mai mult.

Companiile americane, la fel ca toate companiile, caută o piaţă stabilă, transparentă şi predictibilă – cu costuri şi beneficii clare şi predictibile”, a spus oficialul SUA, potrivit Mediafax.

Acesta a subliniat importanţa unei bune guvernanţe corporative, pentru care este nevoie de oameni competenţi şi cu experienţă.

Guvernanţa corporativă implică echilibrul între interesele tuturor părţilor care au legătură cu o companie, fie acţionari, conducere sau instituţiile statului. Această sarcină poate fi dificilă, deoarece presupune un sistem solid de reguli, practici şi procese, prin care o companie este condusă şi controlată. Primul pas către o bună guvernanţă corporativă este să ai oameni potriviţi – competenţi, cu experienţă, profesionişti. Guvernul român trebuie să se asigure că firmele la care este acţionar majoritar sunt conduse de manageri privaţi, profesionişti, selectaţi în urma unui proces transparent şi competitiv, lipsit de influenţe politice”, a afirmat Dean Thompson.

Totodată, Guvernul român ar trebui să le permită acestor manageri să ia decizii viabile „fără teama amestecului funcţionarilor guvernamentali în afacerile interne ale companiei”, a declarat Thompson, punctând faptul că astfel de decizii aduc beneficii precum protejarea companiei faţă de ameninţarea corupţiei şi sprijină creşterea economică.

O bună guvernanţă corporativă, bazată pe „reguli clare ale jocului” şi pe „mecanisme de control”, face ca actele de corupţie să fie mai dificil de realizat, a spus Dean Thompson.

„Prin limitarea oportunităţilor de corupţie, companiile în care statul este acţionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului”, a mai spus oficialul american.

De asemenea, însărcinatul cu afaceri al SUA a pledat pentru consultarea transparentă a tuturor părţilor interesate înainte de adoptarea unei legi, precum şi pentru asigurarea unei stabilităţi a mediului investiţional „evitând luarea de decizii în grabă, pe termen scurt”.

Citiți și Klaus Iohannis: Independenţa energetică, cel mai bun mijloc de apărare. Stabilitatea politică şi macroeconomică constituie argumente puternice pentru a deveni un "hub" al investiţiilor americane în regiune

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri