Decizia finală în cazul TVA split

Data actualizării: Data publicării:
Teanc de bani, lei_digi24_august 2015 (2)

Decizie finală în cazul TVA split. Măsura va fi obligatorie de la începutul anului viitor, însă doar pentru firmele cu probleme. Varianta a fost stabilită în şedinţa de azi a Coaliţiei şi este aceeaşi pentru care a optat şi premierul Mihai Tudose. În schimb, opoziţia continuă să nu fie de acord cu două conturi separate pentru plata TVA, măsură contestată şi de mediul de afaceri.

„TVA split se va aplica dela 1 ianuarie pentru cei care sunt rău platnici și societățile care sunt în insolvență. Restul, doar cei care vor să opteze voluntar”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

Liberalii cer Guvernului să renunţe în totalitate la această măsură.

Cerem apăsat guvernului să emită OUG pentru abrogarea reglementărilor din OUG prin care au introdus split TVA. Avem strânse zeci de mii de semnături împotriva acestei măsuri”, a spus președintele PNL Ludovic Orban.

Nici companiile româneşti nu sunt de acord cu split TVA. Potrivit unui sondaj realizat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, oamenii de afaceri sunt de părere că sistemul de plată defalcată a TVA trebuie să rămână opţional, pentru a nu afecta economia, mai ales că nu va reduce evaziunea fiscală.

Este, în acelaşi timp, o măsură costisitoare, care va aduce o cheltuială în plus de până la un milion de euro pentru noi angajaţi, servicii de consultanţă şi acte. Reprezentanţii companiilor se plâng şi de faptul că măsura le va bloca fluxul de numerar şi va creşte birocraţia.

Split TVA se aplică deja opţional de la 1 octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri