Declaraţiile lui Darius Vâlcov despre OUG 114 lovesc din nou Bursa de la Bucureşti

Data actualizării: Data publicării:
bvb ora 12.15

Anunțul de duminică seară al lui Darius Vâlcov, consilierul premierului, că taxa pe lăcomie nu va suferi schimbări a lovit, luni, în acțiunile bancilor. Banca Transilvania şi BRD au pierdut aproape 800 de milioane de lei din capitalizare în primele ore de tranzacționare. Această evoluție vine, culmea, după cea mai bună săptămână din 2010 încoace, care a fost posibilă mai ales datorită creșterilor acțiunilor bancare.

Investitorii în acţiuni bancare au avut un câstig de aproape 20% în cea mai bună săptămână pentru bursa de la Bucureşti din ultimii 9 ani, încurajați de o posibilitate a eliminării taxei pe lăcomie.  Însă așteptările au fost risipite duminică seară, când consilierul pe probleme economie al premierului a anunțat că executivul nu intenționează să renunțe la această taxă. Cum era de așteptat, Bursa de la București a reacționat. A fost roșu pe linie în prima parte a zilei, cu cele mai mari scăderi în rândul băncilor.

În plus, este posibil să apară unele modificări privitoare la măsurile aplicate sectorului energetic. Sumele tranzacționate până la această oră, de peste 3,8 milioane de euro, sunt mult mai mari decât într-o zi normală.

În clasamentul celor mai lichide companii conduce Banca Transilvania cu schimburi de 10,3 milioane de lei. Urmează Fondul Proprietatea ale cărui titluri au adunat tranzacții de 2,5 milioane de lei și grupul bancar BRD deținut de francezii de la Societe Generale cu schimburi de aproape 2,1 milioane de lei.

Printre cele mai interesante evoluții din piața de capital autohtonă se regăsesc din nou reprezentantele sectorului bancar românesc, BRD și Transilvania, vizibil afectate de declarațiile politice nefavorabile de aseară. Banca Transilvania pierde aproape 4,2 la sută, iar BRD peste 3,5 procente, ceea ce se traduce printr-o pierdere de aproape 143 de milioane de euro din capitalizarea de piață în primele 2 ore de tranzacționare. De asemenea, și cotația societății naționale de gaze naturale Romgaz scade cu 0,5 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri