Deficitul a sărit de 2,5 la sută, iar România a ratat ținta convenită cu FMI

Data publicării:
2501deficit-45787

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au pus ratarea țintei de deficit bugetar din 2012 pe seama rambursărilor stopate de către Comisia Europeană în ceea ce privește fondurile europene și pe revizuirea în scădere a produsului intern brut nominal, celebra greșeală a Institutului Național de Statistică.

Așa își explică cei de la Ministerul Finanțelor faptul că România a cheltuit în luna decembrie cu patru miliarde de lei în plus. Astfel, dedicitul bugetar a crescut de la 1.77 la sută la finalul lui noiembrie la 2.5 la sută.

Ratarea acestei ținte ne pune mari probleme în ceea ce privește acordul și angajamentele pe care țara noastră și le-a asumat în fața FMI. Deficitul bugetar era unul dintre parametrii care se aflau în limitele stabilite cu fondul.

Care sunt efectele prelungirii acordului cu FMI

Prelungirea cu încă două luni a acordului cu FMI a fost cerută de partea română, susţine premierul Victor Ponta. Pentru că numai aşa va fi finalizată privatizarea companiilor de stat.

Unul dintre efectele prelungirii acestui acord este faptul că nu vom mai primi ultimele două tranșe de bani de la FMI, atâta timp cât raportul de evaluare nu este completat și trimis la Washington pentru completare. Este vorba despre o sumă de 400 de milioane de euro.

„Eu am solicitat în discuțiile cu cei de la FMI o prelungire cu două luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale, adică se finalizează listarea Transgaz, se avansează cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil să avem până atunci discuții avansate pentru o nouă licitație la Oltchim”, a spus premierul Victor Ponta.

Unii economişti sunt de părere că nu doar Guvernul este răspunzător pentru întârzierea privatizărilor, ci şi condiţiile nefavorabile de pe piaţa bursieră.

Există şi sceptici care consideră că timpul suplimentar obţinut de la FMI nu va fi folosit în mod eficient. „Cred că își vor pierde în continuare timpul și vor irosi resurse să pună la punct un sistem de guvernare eficient, având în vedere că sunt foarte multe disfuncțiuni în funcționarea ministerelor nou formate”, este de părere Dumitru Costin, lider de sindicat.

Acordul de tip preventiv cu FMI a început în primăvara anului 2011 şi are o valoare de cinci miliarde de euro. Acesta vine în urma unei alte înţelegeri, derulată între 2009 şi 2011, prin care România a împrumutat aproape 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri