Delegația FMI, primită la Palatul Cotroceni. Experții au criticat Guvernul

Data publicării:
Delegatie FMI Klaus Ioahnnis agerpres 20.10.2015

ACTUALIZARE 14:30 - În cadrul întrevederii, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au prezentat Preşedintelui României cele mai importante evoluții ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv. Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.


În plus, discuţiile au reiterat importanţa deosebită a recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienței întreprinderilor de stat, o atenție deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei economice. Pe de altă parte, referitor la bugetul pentru anul 2016, s-a evidențiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate și prudență la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creștere economică sustenabilă, se arată în comunicat.


Autorităţile de la Bucureşti speră să încheie un nou acord preventiv cu instituţia financiară, însă în condiţii mai relaxate decât precedentele înțelegeri. Ultimul acord a expirat în luna septembrie fără ca Guvernul să folosească sumele puse la dispoziţie de FMI. Premierul a declarat că înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional nu presupune şi o sumă de bani pe care să o ia ţara noastră, ci va fi doar o plasă de siguranţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri