Deșeurile nucleare își caută locul. Stocarea lor ne costă peste 100 de milioane de euro

Data publicării:
14106675620 e7008cb6b0 h 1

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru a solicitat joi prezentarea sumei totale plătite de către compania Nuclearelectrica pentru găsirea unei soluţii de depozitare pe termen lung a deşeurilor nucleare. Răzvan Nicolescu, în prezent este executive lead advisor la Deloitte România, deplânge faptul că România are foarte multe instituţii energetice de care nu a auzit nimeni, potrivit News.ro.

"Solicit public, în nume personal şi în spiritul principiului transparenţei care trebuie să caracterizeze toate instituţiile din România, să se prezinte suma totală platită de Nuclearelectrica pentru găsirea unei soluţii de depozitare pe termen lung a deşeurilor", a scris Nicolescu. "Personal cred că această sumă depăşeşte 100 milioane euro. Mi se pare important, de asemenea, să ştim dacă s-au cheltuit bani din această contribuţie şi pe ce s-au efectuat cheltuieli", a completat el. 

Fostul ministru consideră că în România există prea multe instituţii care nu îşi fac treaba, ceea ce afectează tot mai mult sectorul energetic românesc.

"Lipsa de performanţă a administraţiei este cea mai mare problemă cu care România se confruntă în prezent", a punctat Nicolescu. 

Fostul ministru arată spre Agenţia Nucleară, instituţie care ar trebui să găsească o soluţie de depozitare a deşeurilor radioactive. 

"Are România o soluţie identificată de stocare a deşeurilor radioactive pe termen lung, deşi Nuclearelectrica plăteşte corect contribuţia financiară? Răspunsul este: Nu. Are România o instituţie care se ocupă de această problemă? Răspunsul este: Da, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive. Ştim când vom avea o soluţie de stocare pe termen lung? Nu", a mai scris Nicolescu. 

Marţi, Răzvan Nicolescu deplângea, la conferinţa ”In the News. Energy”, organizată de către agenţia de presă News.ro, faptul că România are foarte multe instituţii energetice de care nu a auzit nimeni.

”Fac pariu că nu ştiţi că există Agenţia Nucleară, nici nu ştiţi că există, eu ştiu că există, dar nu ştiu cu ce se ocupă. Există Ministerul Energiei, există ANRE, există ANRM, există Direcţia generală pentru Schimbări Climatice, la Ministerul Mediului, există operatorii de transport, există Agenţia pentru Deşeuri Radioactive, există CNCAN. Sunt multe, dar la coerenţă nu prea există, iar din punct de vedere a deciziilor, este una singură: aceea de a amâna”, a afirmat Nicolescu.

Într-un drept la replică transmis agenţiei News.ro, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive a făcut, joi, o descriere a instituţiei, considerând că afirmaţiile fostului ministru ar leza imaginea sa.

"Facem precizarea că  există doar Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, o instituţie cu experienţă în domeniu şi care are o colaborare fructuosă cu celelalte instituţii de profil din ţară  (CNCAN, SNN, IFIN-HH, ICN, FCN, RATEN etc) şi cu organizaţii internaţionale (AIEA, NEA, IFNEC, OECD etc)", se arată în documentul transmis News.ro.

Agenţia precizează că misiunea sa constă în promovarea, dezvoltarea şi monitorizarea "aplicaţiilor exclusiv paşnice ale energiei nucleare, energetice si neenergetice, precum şi în depozitarea definitivă în siguranţă a deşeurilor radioactive şi coordonarea la nivel naţional a procesului de gospodărire a deşeurilor radioactive şi a procesului de dezafectare a instalaţiilor nucleare".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri