Dezgheţ pe piaţa imobiliară. Numărul tranzacţiilor a crescut cu 17% în 2013

Data publicării:
imobiliar

Piaţa imobiliară din România dă semne de revenire. Numărul tranzacţiilor cu proprietăţi a crescut anul trecut cu 17 procente, iar pentru acest an analiştii estimează un avans de încă 10%. În tot acest timp, preţurile au atins noi minime, însă vor reveni pe un trend ascendent pe măsură ce va fi reluată creditarea.


Aproape 825.000 de clădiri şi terenuri şi-au schimbat proprietarul anul trecut, cu 17% mai multe decât în 2012. Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în Bucureşti - 59.000. Capitala a fost urmată de judeţul Timiş, cu 50.000 de tranzacţii, şi de judeţul Arad, cu 43.000 de tranzacţii. La polul opus, cele mai puţine operaţiuni au fost înregistrate în Teleorman, unde doar 5000 de case şi terenuri şi-au schimbat proprietarii. La coada clasamentului se află şi Bistriţa-Năsăud, cu 6300 de operaţiuni, dar şi Covasna, cu 8300 de tranzacţii.

Numărul tranzacţiilor ar putea continua să crească, estimează directorul unei agenţii imobiliare, intervievat de Digi24. Faţă de 2013, creşterea ar putea fi de circa 10 procente, arată Codruţ Cioncu.

După aproape şase ani de scădere, şi preţurile au şanse să revină pe un trend ascendent. „Clar cererea este mai mare acum, băncile au intervenit din nou pe piaţă şi, unde sunt bani, cu siguranţă vor creşte şi preţurile”, apreciază directorul agenţiei imobiliare.

Acest lucru s-a întâmplat deja, însă doar în anumite zone. Preţurile apartamentelor din nordul Capitalei, ca şi chiriile, au crescut cel mai mult, după ce aici au fost deschise mai multe spaţii de birouri şi a fost inaugurat cel mai nou complex comercial.

Potrivit imobiliare.ro, preţurile se află încă la un nivel minim. Aşa se face căpreţul mediu cerut de vânzătorii de apartamente din Bucureşti s-a diminuat cu 6,7% în ultimele 12 luni, de la 1138 la 1062 de euro pe metrul pătrat util.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri