20 de companii din zootehnie poluează mai mult decât Germania, Marea Britanie sau Franța și totuși primesc ajutor de miliarde de dolari

Data publicării:
porci in ferma
Fermă de porci. Foto: Getty Images

Douăzeci de companii de creștere a animalelor sunt responsabile pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât Germania, Marea Britanie sau Franța și primesc totuși sprijin financiar de miliarde de dolari, potrivit unui nou raport al unor organizații de mediu, scrie The Guardian.

Creșterea animalelor contribuie semnificativ la emisiile de carbon, zootehnia reprezentând 14,5% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră. Cercetările în domeniu au constatat că este nevoie ca țările bogate să reducă semnificativ consumul de carne și de lactate în contextul crizei climatice.

Între 2015 și 2020, companiile mondiale din sectorul cărnii și al produselor lactate au primit peste 478 de miliarde de dolari de la 2.500 de firme de investiții, bănci și fonduri de pensii, majoritatea cu sediul în America de Nord sau Europa, potrivit unui raport. Cu un sprijin financiar de un asemenea nivel, producția de carne ar putea crește cu încă 40 de milioane de tone până în 2029, putând atinge 366 milioane de tone de carne pe an.

Cei mai mari producători vor continua să fie China, Brazilia, SUA și statele membre ale Uniunii Europene. Până în 2029 aceste țări ar putea produce în continuare 60% din producția mondială de carne.

poluatori-carne-guardian
20 de companii din zootehnie poluează mai mult decât Germania, Marea Britanie sau Franța și totuși primesc ajutor de miliarde de dolari. FOTO The Guardian

În întreaga lume, potrivit raportului, trei sferturi din toate terenurile agricole sunt folosite pentru creșterea animalelor. Numai în Brazilia, 175 de milioane de hectare sunt utilizate pentru creșterea vitelor, o suprafață de teren aproape egală cu întreaga suprafață agricolă a Uniunii Europene.

În raport este semnalat și un alt aspect, respectiv că, pentru a reduce concurența, cele mai mari companii le-au cumpărat pe cele mai mici care poate aveau modele de producție alimentară mai durabile, scoțându-le pe acestea de pe piață.

Nici interesul recent manifestat de unele companii cu privire la înlocuitorii vegetali ai cărnii nu abordează cu adevărat problemele fundamentale din actualul sistem alimentar centrat pe proteine ​​animale, cu impact devastator asupra climei, biodiversității și a sănătății oamenilor din întreaga lume, a declarat Stanka Becheva, activist în domeniul alimentației și agriculturii care colaboarează cu organizația Friends of the Earth.

Becheva susține că trebuie stimulate diferite modele de consum și că industria cărnii trebuie să fie mai bine reglementată, astfel încât companiile să plătească daune pentru problemele deja create.

În ceea ce privește investițiile, Becheva a declarat că băncile și investitorii privați, precum și băncile de dezvoltare, cum ar fi Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, trebuie să oprească finanțarea proiectelor de producție de proteine ​​animale la scară largă.

"Nu credem că vreun sector alimentar este mai mult sau mai puțin durabil decât altul. Dar există modalități mai mult sau mai puțin durabile de a produce alimente vegetale sau animale și ne angajăm să facem mai durabilă producția de proteine ​​animale. Știm, de asemenea, că emisiile medii de gaze cu efect de seră din UE provenite de la animale sunt jumătate din media globală. Media globală este de aproximativ 14%, iar media UE este de 7%", a declarat Paolo Patruno, secretar general adjunct al Asociației Europene pentru Industria de Prelucrare a Cărnii.

În Anglia și Țara Galilor, Uniunea Națională a Fermierilor și-a stabilit ca obiectiv ca emisiile de gaze cu efect de seră în agricultură să ajungă la zero până în 2040.

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...