Aproape toată economia Marii Britanii se va opri în ziua funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a

Data actualizării: Data publicării:
Businesses pay respects to late Queen in London, UK - 10 Sep 2022
Majoritatea activității din Marea Britanie se va opri luni pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Foto: Profimedia Images

Majoritatea activității din Marea Britanie se va opri luni pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul a declarat zi liberă oficială pentru a permite oamenilor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, ceea ce înseamnă că toate băncile, Bursa de la Londra, birourile de stat și majoritatea afacerilor vor fi închise, transmite CNN Business.

Informarea venită din scurt – ziua liberă fiind confirmată în urmă cu o săptămână – înseamnă că unele spitale și-au amânat procedurile medicale care nu sunt urgente.

Ziua de luni va fi diferită în alte moduri față de majoritatea sărbătorilor publice din Regatul Unit. Locațiile din domeniul ospitalității și cel al retailului, care de obicei sunt deschise pentru a profita de o creștere a cererii, se închid din respect pentru monarhul trecut în neființă.

Încetinirea activității comerciale ar putea afecta economia Marii Britanii într-o perioadă dificilă. O sărbătoare publică de două zile în iunie pentru marcarea celor 70 de ani de domnie ai Reginei a contribuit la o scădere de 0,6% a producției economice în acea lună, potrivit biroului britanic de statistică.

Danni Hewson, analist la firma de investiții AJ Bell, a declarat pentru CNN Business că, în vreme ce e dificil de a estima impactul economic, Regatul Unit merge „deja apăsat către o recesiune, așa că orice lovitură dată productivității va avea un preț”.

Majoritatea sălilor de cinema vor fi de asemenea închise în acea zi. Însă un lanț de cinemauri va păstra unele locații deschise pentru a difuza gratuit funeraliile.

Multe dintre barurile din stat vor servi băuturi, însă vor difuza și funeraliile.

Hotelurile din Londra sunt pline cu oameni din insule și de peste mări care se adună în capitală. În unele cazuri prețurile pentru cazarea peste noapte s-au triplat.

Rețelele de drumuri și căi ferate din Regat sunt așteptate să fie aglomerate și posibil să existe și unele blocaje.

Aeroportul Heathrow din Londra își modifică 15% din programul de zboruri pentru a reduce zgomotul deasupra centrului Londrei în timpul funeraliilor, ceea ce înseamnă că vor fi și anulări.

Majoritatea localurilor de tip fast-food vor fi închise până la o anumită oră de după-amiază.

Majoritatea supermarketurilor importante, care în mod normal rămâne deschise în timpul sărbătorilor oficiale până la o anumită oră, se pregătesc să închidă în acea zi.

Partenerii noștri