Banii în mișcare. Pune ouăle în mai multe coșuri!

Data actualizării: Data publicării:
Diversificarea investițiilor: pune ouăle în mai multe coșuri
Diversificarea investițiilor: pune ouăle în mai multe coșuri! Foto: Guliver/GettyImages

Sunt 10 principii esențiale pentru a prospera și a obține independența financiară mult dorită.

Am vorbit până acum de 6 principii, respectiv:

Importanța diversificării investițiilor

Astăzi continuăm cu al 7-lea principiu pentru dobândirea independenței financiare și vorbim despre importanța DIVERSIFICĂRII investițiilor noastre, poate cel mai puternic și eficient instrument pentru reducerea riscurilor.

Atunci când investim, putem avea două abordări: să investim într-un singur activ, ceea ce înseamnă să punem toate ouăle într-un singur coș. SAU să investim în mai multe active și punem oulăle, adică avuția noastră, în mai multe coșuri.

PUNE OUĂLE ÎN MAI MULTE COȘURI și DIVERSIFICĂ portofoliul de investiții. Din punctul meu de vedere, este cea mai bună și importantă regulă pe care trebuie să o respecte orice investitor, indiferent de gradul de sofisticare sau dimensiunea averii. Voi încerca să explic mai departe de ce.

Bani blocați în cărămizi

Haideți să vedem în primul rând realitatea din România, unde 90% din averea populației este concentrată în imobiliare și depozite bancare, mult peste media din Uniunea Europeană, de 65%, ori Statele Unite ale Americii, de 33%. Din cauza educației financiare scăzute, se pare că românii nu știu ce să facă cu banii, în afară de cumpărarea locuințelor și depozite bancare. Deci, bani blocați în depozite bancare și cărămizi, care NU produc și nu lucrează pentru noi.

De aceea, avuția poporului român a rămas aproape neschimbată în ultimul deceniu, fiind aproape de 2.000 miliarde lei la capetele intervalului. Această înseamnă un randament zero în ultimul deceniu pentru poporul român!

Să va explic principala problema cauzată de LIPSA DIVERSIFICĂRII AVUȚIEI: TE LOVEȘTE CÂND EȘTI CEL MAI VULNERABIL și ai nevoie de bani. Atunci pierzi cel mai mult!

Cum să eviți riscurile financiare

Dacă nu diversifici economiile în mai multe valute, nu investești în mai multe țări sau active diferite și blochezi banii doar în România și imobiliare, ești expus riscului de concentrare mare și lichiditate scăzută.

Adică sunt șanse ridicate să ai nevoie de bani atunci când veniturile scad, din cauza concedierilor, scăderii salariului, probleme de sănătate sau cheltuieli neprevăzute. Acestea se întâmplă în general într-o perioada de recesiune când, atât moneda locală, adică leul, cât și investițiile locale, cum ar fi imobiliare sau acțiuni, își pierd din valoare. Prin urmare, atunci când veți dori să vindeți activele pentru că aveți probleme și nevoie de bani în recesiune, acestea s-ar putea să valoreze mai puțin.

DIVERSIFICAREA, prin împărțirea investițiilor  în active multiple, reduce substanțial riscul de fluctuație semnificativă a valorii portofoliului. Cu o singură condiție: activele din portofoliu să NU fie corelate pozitiv, iar profilul de randament și risc asociat fiecărui activ să fie diferit. Haideți să vedem ce înseamnă asta!

Investește diversificat!

Fără să intrăm în formule matematice complexe, două active sunt corelate pozitiv atunci când prețul acestora evoluează în timp în aceeași direcție, deci cresc împreună sau scad împreună.

Corelația negativă între două active se observă atunci când prețul acestora evoluează în direcții diferite. Când prețul activului X a fost mic, atunci prețul activului Y a crescut. Invers, când prețul activul X a fost mare, activul Y s-a depreciat și prețul acestuia a scăzut.

În fine, corelația este foarte slabă sau chiar inexistentă, atunci când nu se observă o legătură între evoluția prețului activelor analizate.

De ce vorbim despre toate acestea? Pentru că înțelegerea corectă a corelației te ajută să construiești un portofoliu eficient de investiții diversificate, prin care să captezi toate oportunitățile.

Exemple de diversificare proastă a investițiilor

Cel mai frecvent exemplu al diversificării prost înțelese este atunci când ouăle DIFERITE sunt împărțite în mai multe coșuri IDENTICE din perspectiva profilului de randament și risc asociat. Este vorba despre deținerea mai multor active din aceeași clasă.  

Spre exemplu, unii consideră, ÎN MOD ERONAT, că au diversificat investițiile prin achiziția unor locuințe diferite: garsonieră, apartament de 2 sau 3 camere și o casă cu grădina. Chiar dacă locuințele sunt în locații sau orașe diferite din aceeași țară, tot nu avem o diversificare eficientă, din mai multe motive. În primul rând, clasa de active este aceeași, respectiv imobiliare, iar prețurile proprietăților sunt corelate pozitiv, adică cresc împreună sau scad împreună, chiar dacă se întâmplă în ritmuri diferite. Apoi, valuta pe care suntem expuși este aceeași, randamentul asemănător, iar riscurile sunt similare, precum: întreținerea imobilului, grija chiriașilor și lichiditatea foarte scăzută, deoarece NU poți vinde proprietatea imediat la un preț foarte bun.  

Aceeași diversificare proastă se întâmplă când „diversificăm” depozitele la mai multe bănci. De fapt, banii noștri sunt blocați doar în depozite bancare care, de cele mai multe ori, generează o dobânda mai mică decât inflația. Adică, pierdem bani!

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...