Banii în mișcare. Mituri și întrebări frecvente despre asigurările de locuință obligatorii

Data publicării:
asigurari locuinte
Asigurările de locuințe protejează în cazul unor daune și dezastre Foto: Guliver/GettyImages

Continuăm să vorbim despre asigurări, aceste instrumente fără de care o societate și o economie modernă ar fi de neînchipuit în secolul 21. Astăzi discutăm despre asigurările de locuință.

Rolul lor este de a te proteja de o serie de riscuri la care casa și bunurile tale pot fi expuse. Transferul acestor riscuri către firmele de asigurări înseamnă mai puține griji și mai multă siguranță pentru tine și pentru cei dragi. Riscul este acoperit în schimbul unei sume de bani denumite primă de asigurare, care este incomparabil mai mică decât valoarea daunelor posibile. Înainte de a alege asigurarea potrivită, trebuie să știi că ele se împart în două tipuri: asigurări obligatorii și facultative pentru locuință.

PAD, asigurarea obligatorie de locuință

Asigurarea obligatorie de locuință, PAD, te protejează doar împotriva a trei riscuri catastrofale: cutremure, inundații și alunecări de teren. Această poliță este reglementată prin Legea nr. 260/2008 și te protejează până în limita a 10 sau 20 de mii de euro - în funcție de tipul construcției. Primele de asigurare sunt de 10, respectiv 20 euro. De reținut este faptul că această poliță asigură un minimum de protecție, având în vedere valoarea reală a locuințelor în care trăim și riscurile la care ne expunem în mod frecvent.

Iată câteva dintre miturile și întrebările frecvente referitoare la asigurările obligatorii de locuință:

Unii se întreabă ce fac asigurătorii cu veniturile din polițele încasate? Ei bine, cea mai mare felie se duce în reasigurare, o felie mai mică la daune, o felie și mai mică se duce în cheltuielile firmei, cea mai mică felie se duce la profit.

Alții, se gândesc de unde o să-mi dați banii dacă ne lovește nenorocirea pe toți, precum se întâmplă în cazul unui cutremur foarte puternic? Răspunsul vine din reasigurare. Adică de la case mai mari. Cum te asiguri tu, așa se protejează și asigurătorul. În cazul unui dezastru natural amplu, asigurătorii sunt acoperiți la rândul lor și au resursele care le permit să despăgubească pe toată lumea care are polița în vigoare.

Unii spun că asigurătorii caută nod în papură și excluderi peste tot. FALS! Cea mai bună reclamă pentru un asigurător este plata daunelor. Dar asigurătorii sunt obligați de lege să protejeze fondurile atrase de orice tentativă de a obține despăgubiri cu încălcarea contractului, altfel li se retrage licența de funcționare. Nici tu nu ți-ai dori să descoperi că din banii tăi se plătesc despăgubiri în mod ilegal.

Apoi, sunt oameni care se întreabă așa: Dacă locuiesc la bloc, de ce să plătesc la fel ca cei de la casă? Și invers: dacă locuiesc la țară, de ce să plătesc ca pentru cei de la oraș? Pentru că vorbim despre o asigurare obligatorie pentru un minimum de protecție, suntem împreună în asta. Aici, este vorba de coeziune și solidaritate. În funcție de unde se află locuința ta, cei 10 sau 20 de euro din asigurare sunt distribuiți corespunzător riscului care predomină în zona ta.

Nu în ultimul rând, există zvonuri conform cărora intermediarii cresc prețul asigurărilor obligatorii de locuințe. IMPOSIBIL. Asigurătorul este obligat de lege să ofere același preț pentru preluarea unui risc, indiferent de intermediarul asigurării, agent sau broker. Astfel, orice intermediar ai alege, asigurarea împotriva dezastrelor costă fie 10 euro, fie 20 de euro, în funcție de materialele de construcție ale locuinței. Ce costă extra este ce vrei tu să mai asiguri printr-o poliță facultativă.

Asigurarea facultativă de locuință

Și, că tot vorbim despre asigurarea facultativă de locuință, această vine să completeze acoperirea minimă a poliței PAD, oferind protecție atât împotriva celor trei riscuri catastrofale, peste sumele de zece sau douăzeci de mii de euro. Practic, sunt incluse și alte riscuri majore, precum: incendiul, explozia sau alte fenomene atmosferice cum ar fi  furtuna, vijelia, uraganul, tornada sau ploile torențiale.

Un alt aspect important de reținut la produsele de asigurare facultativă a locuinței este că acestea sunt modulare, existând posibilitatea adăugării anumitor clauze speciale, cum ar fi: asigurarea bunurilor casabile, spre exemplu geamuri, oglinzi , instalațiilor interioare ale clădirii, obiectelor de valoare, echipamentelor electrice sau electronice. De asemenea, există posibilitatea de acoperire a răspunderii civile față de vecinii tăi, clientul putând să opteze pentru acoperirea unor riscuri sau pachete de riscuri conform cerințelor și necesității lor.

Principala cauză a daunelor provocate locuințelor în România

Cu toate că uneori ne putem gândi că nouă nu are cum să ni se întâmple, cifrele ne arată că, nu de puține ori, astfel de evenimente apar și este bine să le înfruntăm asigurați.

Spre exemplu, în 2019 industria de asigurări din România a plătit despăgubiri de aproape 21 milioane euro aferente asigurărilor de locuințe, cu peste 6 milioane euro mai mult decât în anul precedent.

Riscul care a generat cele mai multe și mari daune la locuințe este incendiul – care anul trecut a înregistrat o creștere cu 44% față de anul anterior din perspectiva numărului de incidente raportate, conform statisticilor de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...