Banii în mișcare. Nu mi se întâmplă mie! Oare?

Data publicării:
asigurari
Asigurările ne pot salva din situații-limită Foto:Guliver/GettyImages

Care este rolul asigurărilor în societatea și economia noastră și la ce trebuie să te uiți când alegi o asigurare? În esență, asigurarea este un instrument de protecție împotriva riscurilor și accidentelor nedorite care pot periclita bunurile deținute, integritatea corporală sau chiar viața, precum: incendii, inundații, accidente rutiere, furturi sau diferite boli.

Deși spunem uneori că nu are cum să mi se întâmple mie sau că sunt prea tânăr să mă gândesc la asta, riscurile sunt prezente în toate aspectele vieții noastre.

Cât cheltuie românii pe asigurări

La capitolul asigurărilor, ca și la multe altele, din păcate, avem de recuperat față de alte țări din Europa. Spre exemplu, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară, românii au cheltuit în 2019 în jur de 125 de EURO pe asigurări, în condițiile în care media din Europa Centrală și de Est a fost de 300 EURO, iar în Uniunea Europeană aproape 2.100 EURO. Ca o comparație, cheltuim pentru asigurări pe an de aproape 3 ori mai puțin decât polonezii.

Atunci când vorbim despre asigurări pentru persoane fizice, avem mai multe categorii. În primul rând, sunt cele obligatorii impuse de legislație, precum RCA, sau cele facultative, precum CASCO.

Din perspectiva riscului asigurat, avem asigurări de viață și cele generale. Cele din urmă au o acoperire largă, fiind incluse locuințele, mașinile, obiectele de valoare, răspunderile civile și profesionale, dar și cheltuielile medicale în cazul unei polițe de călătorie și multe altele.

De ce se tem românii?

Asigurările obligatorii sunt cel mai des achiziționate de români, precum polița RCA, de răspundere civilă auto, sau PAD, de asigurare a locuinței. Totuși, în ciuda notorietății celei din urmă, mai puțin de 20% din locuințele din România sunt asigurate. Partea bună este că interesul pentru asigurarea casei a crescut, mai ales în contextul pandemiei, când am învățat să punem mai mare preț pe sănătate, casă, familie.

Potrivit Barometrului UNSAR-IRES, o cercetare sociologică anuală, percepția asupra riscurilor s-a modificat în ultimii ani. Aproape o treime dintre cei chestionați au spus că sunt mai interesați de asigurarea locuinței decât înainte, în timp ce 28% dintre ei au un interes mai ridicat pentru produsele de asigurare voluntare de sănătate. Și soluțiile de protecție financiară care acoperă șomajul au devenit mai căutate, cel puțin pentru 20% dintre respondenți. De asemenea, frica de îmbolnăvire a urcat pe locul al doilea în topul riscurilor, după incendiu.

Deși cei mai mulți români continuă să prefere interacțiunea directă în achiziția unei asigurări, barometrul arată că în acest an ponderea celor care preferă să încheie o poliță de asigurare online s-a dublat, urcând la 12%. Lansate în sprijinul consumatorilor, vânzările de polițe online sau notificarea unei daune prin doar câteva click-uri, de pe calculator sau telefon, sunt rezultatele digitalizării din ultimii ani a sectorului asigurărilor.

Pentru a înțelege mai bine ce sunt asigurările și complexitatea acestora ai la dispoziție surse de informare online, de educație financiară, iar una dintre acestea este site-ul www.asiguropedia.ro. Desigur, companiile de asigurări au obligația de a-ți oferi informații despre produsul dorit, precum și consultanță în baza căreia să primeșți un produs personalizat care să corespundă cerințelor și necesitaților tale.

Pentru ce facem asigurare?

Efectele negative cauzate de accidente, îmbolnăviri sau dezastre naturale pot fi prevenite sau estompate prin încheierea unor polițe de asigurare. Prin urmare, asigurarea înseamnă un comportament responsabil, prevăzător față de tine, de membrii familiei tale și de societate.

În 2019 industria asigurărilor din România a plătit despăgubiri totale de peste 1,26 miliarde euro, în creștere cu 20% față de anul precedent.

Dincolo de această valoare, care poate avea fluctuații de la un an la altul, rămâne impactul pozitiv în economie pe care asigurările îl au, fiind o reală plasă de siguranță și degrevând bugetul statutului sau al comunităților locale de importante cheltuieli pe care acestea ar fi nevoite să le facă dacă nu ar exista despăgubirile plătite de asigurători.
Partenerii noștri