Banii în mișcare. Unde te poți informa ca să vezi dacă prețurile caselor scad sau cresc

Data publicării:
Cât ar trebui să câștige un român care accesează un credit pentru o locuință
Foto: Guliver/Gettyimages

Întrebarea pe care orice cumpărător înțelept trebuie să o ridice atunci când achiziționează o locuință este CÂTĂ CASĂ ÎMI PERMIT? Răspunsul este simplu: înmulțește veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10%, dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20%, dacă se contractează un împrumut.

Folosind această formulă, o familie cu doi adulți care câștigă salariul mediu pe economie își permite o locuința de 62.400 EUR, dacă aceasta este cumpără printr-un credit. Având în vedere un avans de 15% și un împrumut contractat de 53.000 EUR pentru 30 de ani cu o dobânda anuală efectivă de 5,2%, suma totală de rambursat este aproape dublă făță de creditul inițial contractat, în timp ce rata lunară este de 275 EUR, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din veniturile lunare.

Aici este esența înțelepciunii care explică răspunsul la întrebarea: CÂTĂ CASĂ ÎMI PERMIT? Pentru o siguranță financiară, gradul de îndatorare maxim al unei familii NU AR TREBUI SĂ DEPĂȘEASCă 40%, din care jumătate se poate aloca pentru achiziționarea unei locuințe, iar restul pentru un credit auto, consum sau diverse nevoi personale.

calcul pentru credit casa 2 persoane - captura tv
Calcul pentru creditul imobiliar pe care ar trebui să îl ia o familie cu două persoane, în funcție de venituri Foto: captură TV

Cum poți anticipa evoluția prețurilor la locuințe

Un cumpărător ÎNȚELEPT știe să facă deosebirea întotdeauna dintre PREȚ și VALOARE.

Prețul este determinat de cerere și oferta. Astfel, atunci când cererea crește și depășește oferta, prețul va crește. Invers, când cererea scade și este inferioară ofertei, atunci prețul scade. Această lege fundamentală funcționează întotdeauna în piețele eficiente, eventuale anomalii pe termen scurt fiind cauzate de anumite distorsiuni, precum intervenția statului, concurență neloială sau elemente de forță majoră.

Ca să anticipezi corect evoluția PREȚULUI, iată care sunt sursele publice unde poți verifica gratuit informațiile despre CERERE și OFERTĂ:

În primul rând, pagina Băncii Naționale a României, care publică lunar datele privind creditele noi contractate de populație pentru achiziționarea unei locuințe. Trebuie să mergi în meniul principal la STATISTICĂ, apoi secțiunea Baza de date interactivă / apoi Statistică Monetară și financiară / apoi Ratele dobânzii practicate de instituțiile de credit / apoi Volume credite și depozite noi /, unde poți vedea creditele contractate de populație pentru locuințe, atât lei cât și în valută.

Limitarea datelor publicate de Banca Națională a României este dată de faptul că se referă doar la achizițiile imobiliare finanțate prin credite la nivel național.

Dacă vrei să vezi cererea efectivă de imobiliare pentru fiecare județ, trebuie să te uiți pe siteul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Mai exact, www.ancpi.ro, unde trebuie să mergi la secțiunea PRESĂ / STATISTICI și poți să vezi vânzările lunare pentru fiecare județ în parte. Pentru analiza tranzacțiilor imobiliare pentru locuințe, trebuie să consideri informațiile despre terenuri intravilane care au construcții amenajate.

În ceea ce privește OFERTA de locuințe terminate și livrate în piață pentru fiecare județ în parte, Institutul Național de Statistică publică în fiecare trimestru aceste cifre. Mai exact, www.insse.ro , unde trebuie să mergi la secțiunea Comunicate de presă / apoi alegi "Construcții și locuințe" la tema statistică și filtrezi rezultatele pentru perioada de interes.

Analizând aceste cifre, vedem că aproape 325.000 de locuințe au fost terminate și livrate în perioada 2014-2019, volumul crescând constant în fiecare an.

În condițiile în care cererea de imobiliare scade considerabil în contextul pandemiei Covid-19, este normal să vedem o contracție a prețului. Astfel, conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu în România a scăzut cu 6% de la debutul pandemiei până la mijocul anului.

În episodul următor o să explicăm cum se determina VALOAREA unei locuințe.

Până atunci, NU UITA : banii, sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta!

Editare web: Luana Păvălucă

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...