Bursa de la Bucureşti a ajuns la un maxim istoric. Ce înseamnă această creștere pentru economie

Data actualizării: Data publicării:
Bursa actiuni la bursa
Bursa, acțiuni la bursa. FOTO: Getty Images

Bursa de la Bucureşti a depășit maximul ultimilor 13 ani, adică de la criza financiară încoace. În şedinţa de ieri, indicele BET a ajuns la 10.309,15 puncte.

Alexandra Smedoiu, președintele Asociației Analiștilor Financiari, a explicat la Digi24 ce înseamnă acesstă creștere pentru economie și care sunt tendințele.

"Bursa și piața de capital ar trebui să reflecte starea economică și evoluția acesteia. Când vorbim de evoluția economiei, ne uităm la bursă.

Se pare că bursa reacționează cu foarte mult optimism. Dar, trebuie să ne raportăm la creșterea bursei și la nivelul dinainte de criza din 2009. Dacă ne raportăm așa, nivelul acesteia nu pare foarte crescut, cu evoluția din ultimul an ne-am apropiat la nivel global la nivelul din 2007.

Bursa reacționează la știrile despre economia reală. Realitatea din anul pandemic a arătat că recesiunea a afectat mai degrabă companiile mici si nelistate decât pe cele mari și listate, pentru acestea din urmă, perspectivele au fost bune și vor fi la fel și în continuare.

Sentimentul general al investitorilor, unul de încredere și de extremă încredere, arată că ne aflăm la începutul unui nou ciclu economic, care ar putea aduce creșteri noi.

Apoi, din politicile guvernamentale, sunt pachete de suport la nivelul UE și al SUA, bani care vor veni în economie în diverse sectoare, ceea ce întreține încrederea.

Foarte important este și nivelul scăzut al ratei dobânzii din economie, care se menține cuplat cu o inflație redusă. Când nivelul dobânzilor în economie este foarte mic, investitorii se îndreaptă spre zone de creștere.

Nivelul scăzut al dobânzii înseamnă că, companiile se pot împrumuta pentru dezvoltarea afacerilor și au perspective bune pentru profitabilitate în viitor.", a explicat Smedoiu.

 

Partenerii noștri