Cine este cvartetul GAFA. Japonia face front comun cu Europa și SUA pentru a lupta cu giganții IT

Data actualizării: Data publicării:
grafica robot gigantic
Giganții IT sunt în colimator pentru practici anticoncurențiale Foto: Guliver/GettyImages

Se cam închid portițele de scăpare pentru marile companii de tehnologie. Japonia se unește cu Europa și Statele Unite pentru o strategie de  reglementare a activității giganților din domeniu. În centru este cvartetul GAFA: Google-Amazon-Facebook-Apple. Astfel de grupuri puternice folosesc același model peste tot și atunci o coordonare a autorităților poate să le reducă spațiul de manevră. 

Giganții din tehnologie au fost de prea multe ori acuzați de abuzuri în piață, iar acum statele vor cât mai repede o reglementare a domeniului lor. Se implică mai nou și Japonia, alături de eforturile făcute până acum de Europa și Statele Unite. Astfel, Japonia pregăteşte terenul pentru a reglementa operatorii de platforme digitale, printre care Google, Apple, Amazon şi Facebook.

Preşedintele autorităţii de concurenţă din Japonia a declarat că Tokyo ar putea lansa o anchetă în cazul oricărei fuziuni sau achiziţii, atunci când dimensiunea tranzacţiei o cere.

Autorităţile anti-concurenţă ale Uniunii Europene au lansat o investigaţie în luna august asupra tranzacţiei de 2,1 miliarde dolari prin care Google vrea să cumpere Fitbit pentru a concura cu Apple şi Samsung pe această piaţă.

Giganţii din sectorul de tehnologie utilizează aceleaşi practici de business în toată lumea, ceea ce înseamnă că o coordonare globală este crucială, au subliniat autoritățile nipone. 

În Japonia se va lansa o anchetă și în piața de telefonie mobilă, pentru a vedea dacă se respectă standardele de competitivitate și care sunt potențialele de creștere. Anunțul vine după ce premierul nipon s-a arătat nemulțumit de taxele prea mari din acest sector.

Încă de anul trecut autoritățile de la Washington s-au arătat îngrijorate în legătură cu puterea prea mare pe care ar avea-o gigantii tehnologici, precum Google, Amazon, Apple și Facebook. Cum ar fi mult prea complicată ruperea acestor companii în părți mai mici, o cale mai simplă ar fi reglementarea activității lor, însă nu este o sarcină ușoară.

În Europa sunt mai multe procese deschise împotriva practicilor Google, Apple și Facebook. Până acum soluția a fost aplicarea de amenzi. Doar Google a plătit în Europa amenzi de peste 9 miliarde de dolari, însă asta nu a însemnat și încetarea anumitor practici considerate neconcurențiale.

Google, în boxa acuzaților. Proces antitrust deschis în SUA, înainte de alegeri

Compania Google este vizată oficial de un proces antitrust, deschis de Departamentul de Justiție și de procurorii a 11 state americane. Grupul este acuzat de poziție dominantă și de sufocarea rivalilor.

Va fi cel mai mare proces antitrust de mai bine de 20 de ani, deși va fi o procedură lungă.  Dar poate fi doar începutul, pentru că mai multe state pregătesc procese paralele cu alte capete de acuzare, legate de gestionarea datelor sau modul în care se desfășoară publicitatea digitală, acolo unde jucătorii mici nu pot respira din cauza Google.

Procesul de acum vine la aproape un an de la demararea investigației parlamentare legate de gigații IT -  GAFA - Google, Amazon, Facebook și Apple.
Iar anunțul vine în preajma alegerilor și nu e o coincidență. Republicanii au criticat companiile tehnologice că nu sunt obiective atunci când vine vorba de curentul conservator. Prin acest proces Donald Trump marchează un punct de forță înainte de alegeri. Iar ofensiva este clară și prin faptul că cele 11 state care s-au alăturat Departmanetului justiției au, toate, procurori republicani.

Însă poziția față de giganții IT este totuși bipartizană - democrații chiar sunt și mai duri pe alocuri. Raportul Comitetului antitrust din Camera Reprezentanților sugerează subtil ca măsură spargerea acestor giganți în entități mai mici.

Astfel de jucători-cheie sufocă orice formă de concurență, fac achiziții pentru a elimina din fașă orice potențial rival și au politici care favorizează produsele proprii în fața altora.

Precedentul Microsoft

Ultimul mare proces antitrust, din 1998, a avut în centru tot o companie de tehnologie, pe Microsoft. A scăpat la mustață de spargere. Însă acel proces a fost creditat cu efectul de a duce la creșterea explozivă a internetului, pentru că a blocat tendințele Microsoft de  a mai zdrobi orice competitor.  

În Europa, Google a fost subiectul a trei procese antitrust care, în ultimii ani s-au lăsat cu amenzi cumulate de aproape 8 miliarde de euro. Iar Google a răspuns cu contestări și trage de timp.

Oficialii europeni chiar sunt exasperați de lentoare și atunci au decis să vină cu reglementări prin lege. Va apărea o nouă directivă a serviciilor digitale în următoarele luni și va aduce schimbări majore.

Giganții IT nu vor mai putea folosi datele colectate decât dacă le distribuie nediscriminatoriu și către concurenți. De asemenea, marile grupuri, care sunt toate americane, nu mai au voie să-și favorizeze serviciile proprii, să condiționeze preinstalarea lor.

Timpul lucrează în favoarea GAFA

Într-un astfel de context, cu un proces început, acțiunile Alphabet, grupul-mamă al Google au început ziua de marți în creștere cu 1%. Pare contraintuitiv când în joc poate chiar și existența în actuala structură a companiei, dar piața consideră că de fapt pericolul, deși este real, e totuși îndepărtat.

Pentru a rupe pisica în această problemă este nevoie de Congres, care este totuși divizat. Cu toții sunt de acord că trebuie făcut ceva cu acești giganți, însă mijloacele diferă. Democrații vor spargerea lor, pe când republicanii merg mai degrabă pe reglementare strictă. Și aceste două viziuni diferite convin Google, care are în primul rând nevoie de timp, de întârziere. Doar timp, pentru că bani pentru avocați are destui.

La fel și celalalte companii, care după procesul împotriva Google, vor ști la ce să se aștepte.

Partenerii noștri