Criptomoneda inspirată de serialul Squid Game, cu o creștere de 75.000%, s-a dovedit a fi o înșelătorie uriașă

Data actualizării: Data publicării:
squid game
Sursa foto: Profimedia Images

Criptomoneda inspirată de serialul coreean Squid Game a devenit aproape complet lipsită de valoare și pare să fi fost doar o înșelătorie de milioane de dolari, informează BBC. Lansată în urmă cu o săptămână, moneda a crescut de mii de ori în timp record, pentru ca acum să nu mai valoreze aproape nimic.

Site-ul criptomonedei a dispărut și paginile de pe rețelele sociale nu mai pot fi accesate.

Squid s-a promovat drept o criptomonedă "play-to-earn", adică o monedă virtuală de care ai nevoie ca să poți juca un joc online. Jocul inspirat de serialul de succes Netflix urma să fie lansat în noiembrie. Totodată, în joc s-ar fi putut câștiga criptomonede Squid. Teoretic, aceste criptomonede ar fi trebuit să poată fi schimbate în monede naționale sau alte criptomonede.

Cu toate acestea, oamenii care au cumpărat criptomonede au descoperit ulterior că nu le pot vinde.

O astfel de înșelătorie poartă denumirea de "rug pull" - când promoterul unei criptomonede atrage investitori, apoi oprește activitatea de tranzacționare și fuge cu banii obținuți din vânzări. Creatorii monedei virtuale Squid au obținut aproape 3,38 milioane de dolari, scrie site-ul de tehnologie Gizmodo.

Marțea trecută, Squid se vindea cu 1 cent pe unitate. Duminică, prețul a sărit la 38 de dolari. Luni a crescut la 90 de dolari pe unitate și a continuat să crească marți dimineață până la 2,856 de dolari. Acum, valoarea monede a scăzut cu 99,99%, la 0,003 cenți pe unitate, potrivit site-ului de analiză CoinMarketCap, citat de Business Insider.

Semne că era o înșelătorie

Experții în criptomonede au avertizat asupra mai multor semne care arătau că ar putea fi vorba de o înșelătorie. Cel mai clar semn era că oamenii care cumpărau criptomoneda nu mai reușeau să o vândă.

Totodată, criticii Squid au subliniat că site-ul monedei avea greșeli gramaticale și de ortografie.

"Este una dintre multele înselătorii în care sunt atrași investitori naivi de către promotori rău-voitori", a spus Eswar Prasad, economist la Universitatea Cornell, pentru BBC. El recomandă investitorilor să fie atenți când cumpără criptomonede, întrucât nu există aproape niciun fel de supraveghere.

Squid putea fi cumpărată prin exchange-urile descentralizate PancakeSwap și DODO, care permit vânzătorilor să relaționeze direct cu clienții, fără o autoritate centrală.

Partenerii noștri