Video Cum putem plăti o rată cu câteva sute de lei mai mică la credit

Data publicării:
bani in masina de numarat bani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Termenele de plată a creditelor bat la ușă. Iar până când dobânzile vor începe să scadă, românii caută soluții de urgență. Nu au de unde să ia sute de lei în plus lunar pentru a-și achita ratele. Cea mai la îndemână variantă a fost să înlocuiască ROBOR cu IRCC, care duce la rate mai mici. Metoda va funcționa doar pe termen scurt, spun experții, spre deosebire de creditele de refinanțare cu dobândă fixă. În cazuri disperate, există și varianta amânării ratelor, dar în final, costul împrumutului va crește și mai mult.

ROBOR a crescut de aproape 5 ori față de anul trecut. O soluție pentru reducerea ratei este refinanțarea creditului cu o dobândă fixă pe o anumită perioadă de timp.

Irina Chițu, consultant financiar: „Credite ipotecare cu dobândă fixă pe o perioadă de 5, 10, 15 ani, după care variabilă. Aceste dobânzi încep undeva la 6, 6,10% și merg până la 10% dobândă fixă. O dobândă de 6% este mai mică decat ROBORul de acum”.

Să presupunem că am plătit timp de 5 ani din credit și acum optăm pentru refinanțarea sumei care a mai rămas de rambursat din credit.

Valentina Vasile, jurnalist Digi24: Optăm pentru o dobândă fixă de 6,7% pe o perioadă de 5 ani și vom plăti o rată fixă de 1.670 de lei, mai puțin cu 650 de lei față de cât plătim în prezent, adică peste 2.300 de lei. Ulterior, dobânda se va calcula în funcție de marja băncii plus valoarea indicelui IRCC la momentul respectiv.

Refinanțarea creditului v-ar putea costa și 1.000 de euro, dacă schimbați banca. O altă variantă ar fi trecerea la IRCC.

Valentina Vasile, jurnalist Digi24: Dacă vom trece la IRCC, vom plăti o rată de 1.523 de lei, mai puțin cu 800 de lei, față de cât am plăti dacă am rămâne în continuare la ROBOR. Însă, să știți că banca nu este obligată să vă accepte solicitarea de a trece la IRCC. Iar odată schimbat indicele, veți rămâne cu el, pe toată perioada creditului, indiferent de fluctuațiile care vor apărea.

IRCC are o corecție întârziată de 6 luni și din acest motiv ratele nu vor crește cu aceeași viteză.

Bogdan Glăvan – economist: „IRCC-ul se calculează cu întârziere și atunci înseamnă că el va ajunge la un nivel maxim mai târziu decât ROBOR și va stărui acolo la acel nivel înalt mai mult timp decât ROBOR”.

Dacă niciuna din variante nu vă ajută, puteți apela gratuit la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB). În primele 6 luni peste 1.300 de români au bătut la ușa instituției pentru ajutor.

Liviu Fenoghen - președinte CSALB: „Poate fi diminuată marja de dobândă, se pot diminua sau elimina anumite comisioane, iar în unele situații se procedează chiar la reducerea creditului propriu-zis, adică a principalului. Prin urmare, efortul de plată al consumatorului scade”.

Specialiștii spun că amânarea plății ratelor ar trebui să fie ultima variantă la care să apelați. Asta pentru că veți plăti dobânzi mai mari.

Să presupunem că am plătit timp de 5 ani din creditul contractat, iar acum soldul este de peste 242 de mii de lei. Amânăm plata ratelor timp de 9 luni. Dobânda aferentă acestor luni se va aduna la soldul creditului. La reluarea plăților vom da cu 167 de lei mai mult la rată timp de 25 de ani și 9 luni.

Partenerii noștri