Cum putem reduce cu 30% costurile lunare cu energia fără să ne fie afectat confortul

Data actualizării: Data publicării:
iancu guda explica un grafic
Cum putem reduce cu 30% costurile lunare cu energia fără să ne fie afectat confortul FOTO: Digi24

La emisiunea „Banii în mișcare", ediția de luni, 17 octombrie, Iancu Guda a vorbit despre eficientizarea consumului de energie, mai exact despre cum ne putem reduce costurile lunare cu utilitățile, fără să ne compromitem confortul.

Prețul și disponibilitatea energiei sunt subiecte în atenția tuturor guvernelor europene, care au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie.

Două dintre cele mai importante măsuri decise recent la nivelul Comisiei Europene este reducerea consumului de energie electrică cu cel puțîn 5% în timpul orelor de vârf și reducerea cererii globale de energie cu 10%, până la 31 martie 2023. Pe de altă parte, efortul guvernelor trebuie susținut și de un comportament responsabil al consumatorilor, de a avea grijă la consumul de energie.

Un astfel de comportament responsabil prezintă un triplu benefiu: de ordin pragmatic – un consum mai mic conducând automat la o valoare mai mică a facturii, de prezervare a resurselor de energie de care dispune planetă, mai ales într-un context geopolitic tensionat și de reducere a emisiilor de CO2 inerente consumului de energie.

Prețurile pentru energie, plafonate temporar

Deși până la 31 august 2023, consumatorii beneficiază de sprijin din partea statului, plătind un preț plafonat, mult mai mic decât prețul real al energiei, după această dată este posibil să se revină la situația de dinaintea plafonarii, iar impactul prețului pot fi unul foarte mare.

În plus, pentru a fi eligibili pentru schema de sprijin pentru clienții care utilizează energie electrică, este recomandată încadrarea în anumite praguri de consum.

Spre exemplu, pentru 100 kWh de energie electrică, prețul plafonat este de 68 de lei. Prin comparație, prețul fără plafonare în București depășește 500 de lei per 100 kWh. La gaze naturale, prețul plafonat este de 31 lei pentru 100kwh, în timp ce prețul fără plafonare în București este de aproximativ 150 de lei per 100 kWh.

Ce pot face consumatorii pentru a se proteja de creșterile de prețuri?

Analizăm în primul rând măsurile imediate, care se pot implementa de oricine extrem de ușor, dar care pot pot avea un efect cumulat major la nivelul întregii economii.

Începem cu energia electrică și vorbim despre electrocasnice. Consumul lunar se poate reduce cu până la 10% scoțând din priză electrocasnicele care nu sunt folosite. Frigiderul, pentru eficientă energetică, NU trebuie amplasat lângă calorifer sau cuptor, temperatura recomandată este 1-4 grade Celsius, iar congelatorul, la -18 grade. La schimbarea electrocasnicelor, cel mai bine este să se opteze pentru un aparat din clasa energetică A. Trecând de la o clasa energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%.

Iluminatul, aproximativ 30% din consumul de energie

O altă zonă de eficientă este iluminatul, care reprezintă aproximativ 30% din consumul de energie electrică al unei locuințe și unde avem două măsuri simple. Prima, înlocuirea becurilor clasice cu cele LED, deoarece acestea consumă de până la 5 ori mai puțin. Deși mai scumpe, becurile cu LED se amortizează în câteva luni și prezintă și avantajul de avea o durată de viață mai mare față de becurile obișnuite. A doua idee: corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt o modalitate prin care se evită risipa de energie. Senzorii de mișcare sunt responsabili de aprinderea luminii numai în momentul în care vor detecta prezența unei persoane, fapt care va scuti un consum ridicat de energie.

Al treilea aspect – setarea aerului condiționat, un subiect important deoarece energia electrică utilizată de aparatul de aer condiționat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Cu fiecare grad în plus la aerul condiționat, consumul se poate reduce cu până la 6%. Se recomandă o temperatura interioară de aproximativ 25 de grade pe timp de vara, respectiv 21% de grade iarna.

Am mai văzut o recomandare greșită rostogolită în spațiul public: să oprești centrala termică când pleci de acasă. Eronat, pentru că temperatura ambientală va scădea brusc și va fi necesară o cantitate mare de energie pentru a o reîncălzi. Dacă pleci de acasă mai puțin de 2 zile, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C. Dacă ești plecat pentru mai mult de două zile, este recomandată reducerea temperaturii la 8°C”, spune Iancu Guda.

„Dacă adunați efectele tuturor acestor măsuri banale, consumul lunar de energie poate fi redus cu minimum 30%”, mai spune Iancu Guda.

 

Partenerii noștri