Dan Suciu (BNR): Sistemul financiar este stabil, avem toate instrumentele să ținem lucrurile sub control

Data publicării:
banca centrala a romaniei
Banca Națională a României. Foto: Profimedia Images

Banca Națională a României (BNR) are toate instrumentele să țină lucrurile sub control în contextul actualei crize generate de războiul din Ucraina, iar sistemul financiar este stabil, a dat asigurări, luni, la Digi24, Dan Suciu. purtătorul de cuvânt al instituției.

"Sunt foarte multe necunoscute, dar sistemul financiar e stabil, nu sunt conexiuni care să-l perturbe, volatilitatea care e în piață se manifestă, dar mizăm pe stabilitate, avem toate instrumentele să ținem lucrurile sub control.

Suntem în altă zonă, altă situație, sunt alte constrângeri și alte elemente de stabilitate, altele decât ce se întâmplă în Ucraina sau Rusia.

Situația de război creează însă volatilitate și turbulență și în România, se simte și pe piața valutară, e un risc privind evoluția, dar BNR e preocupată de stabilitatea cursului și mizează pe stabilitate.

Cursul s-a menținut în ultimele zile, se va menține și în zilele următoare cu anumite evoluții, dar nu mizăm pe volatilitate ridicată, încercăm să nu avem aceste excese în piață.

În privința necesarului de cash, se simte o necesitate mai mare mai ales în zona de nord, datorită prezenței persoanelor venite din Ucraina. Suntem pregătiți să furnizăm acest necesar dacă avem semnale că e nevoie. Suntem pregătiți să compensăm, să completăm bancomatele în cazul în care va fi nevoie.  Nu avem presiune semnificativă din acest punct de vedere. Expunerile sunt foarte mici, nu întrevedem niciun risc", a spus Suciu.

Întrebat în legătură cu impactul inflaționist, Suciu a explicat că este greu de spus care va fi evoluția. 

"La noi inflația a venit din prețurile pe energie, gaze, carburanți, de aici au venit presiunile, iar din punctul ăsta de vedere sunt riscuri.

Impredictibilitatea e atât de mare că e greu de făcut o prognoză în acest moment", a explicat el.

 

Partenerii noștri