După ce a atins maxime istorice, Bitcoin scade abrupt. Sunt temeri că moneda virtuală a devenit o bulă speculativă

Data publicării:
criptomoneda bitcoin
Bitcoin. Imagine ilustrativă. Foto: GettyImages

Bitcoin scade abrupt, după ce în urmă cu doar câteva săptămâni a atins un maxim istoric. Există temeri că moneda virtuală a devenit o bulă speculativă, dar este pusă sub semnul întrebării și tehnologia care stă la baza acesteia.

Bitcoin se clatină. Moneda virtuală a scăzut duminică sub pragul de 32.000 de dolari, pentru ca luni să revină peste nivelul de 33.000 de dolari. Astfel, săptămâna trecută Bitcoin a pierdut 11%, cea mai mare scădere din luna septembrie, scrie Reuters.

Valoarea este cu 25% sub recordul de 42.000 de dolari atins în urmă cu mai puțin de trei săptămâni.

Scăderea vine pe fondul temerilor din ce în ce mai mari că Bitcoin devine una dintre numeroasele bule ale pieței financiare și că atrage atenția autorităților de reglementare.

În timpul audierilor din Senat, Janet Yellen, propunerea președintelui Joe Biden pentru șefia Trezoreriei SUA, și-a exprimat îngrijorarea că criptomonedele ar putea fi utilizate pentru finanțarea activităților ilegale. Declarația a urmat unui apel al președintelui Băncii Centrale Europene Christine Lagarde pentru reglementarea globală a bitcoin.

Scăderea a fost determinată și de un raport al BitMEX Research, care sugerează că o parte dintr-un bitcoin ar fi putut fi cheltuit de două ori, ceea ce a afectat încrederea în tehnologia care stă la baza monedei digitale.

Pe de altă parte, economiștii temperează elanul celor care spun că monedele virtuale ar putea intra în circulație ca monede de schimb.

Paul Donovan, economist-şef al diviziei Global Wealth Management din cadrul UBS, spune că acestea au o eroare fundamentală - nu pot fi retrase atunci când cererea se prăbușește. O monedă trebuie să fie stabilă şi să ofere cetitudinea că poţi cumpăra şi mâine acelaşi coş de cumpărături ca şi astăzi. Această încredere provine astăzi din abilitatea băncilor centrale de a reduce oferta atunci când cererea este în scădere. Majoritatea criptomonedelor nu au un astfel de mecanism, ceea ce poate permite o prăbuşire a puterii de cumpărare, explică Donovan.

El mai spune că oamenii nu vor dori să utilizeze o monedă de schimb când nu au nicio certitudine ce pot cumpăra cu ea mâine.

Partenerii noștri