După zece ani de creșteri ale cifrei de afaceri, companiile își pun acum întrebarea câte vor supraviețui crizei actuale

Data actualizării: Data publicării:
Efect de domino in economie
Oamenii de afaceri sunt revoltați de noile măsuri fiscale: Duc la recesiune, să le discutăm acum e foarte, foarte târziu. FOTO: Getty Images

Cel mai bun an de business din istorie a fost urmat de dezastru. După ce ani la rând companiile din România au marcat creșteri după creșteri, în 2020 se pune întrebarea câte dintre acestea vor supraviețui crizei COVID-19. 

Veniturile a zeci de mii de firme au scăzut semnificativ de la începutul anului, iar aceste companii au fost nevoite să întrerupă parțial activitatea sau chiar să pună lacătul pe ușă.  

60.000 de companii din România au solicitat până pe 15 septembrie certificate de situație de urgență, care sunt folositoare pentru a beneficia de facilități ori măsuri de sprijin de la stat. Sunt acele firme care fie și-au închis total sau parțial activitatea, fie au înregistrat venituri mai mici cu cel puțin 2015% raportat la lunile ianuarie și februarie din acest an. 

Această situație vine după cel mai bun an pentru mediul de afaceri din România, arată datele unei platforme care oferă informații despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Anul trecut, antreprenoriatul a înregistrat o creștere cu 10% față de 2018, cu 20% față de 2017 și cu aproximativ 50% față de 2015 și 2016.

2019 a fost al zecelea an consecutiv de creșteri, după criza din 2008. 

În schimb, în 2020, 60.000 de firme au solicitat acel certificat CSU. Aceste companii generează o aproape o cincime din cifra de afaceri obținută la nivel național în anul 2019, adică 319 miliarde de lei. Pierderile sunt așadar importante și, cu toate că este greu încă de estimat impactul pandemiei, întregul mediu de afaceri are de suferit, pe principiul pieselor de domino, cu pierderi în lanț.

Partenerii noștri