Economia Chinei a înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimii 10 ani

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0759377997
Pieţele globale au salutat majorarea activităţii de producţie în China, bursele din Asia înregistrând creşteri. Foto: Profimedia Images

Activitatea de producţie în China a înregistrat în februarie cel mai rapid ritm de creştere din mai mult de un deceniu, arată datele oficiale publicate miercuri, după ridicarea restricţiilor la finalul anului trecut, transmite Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în China, care măsoară activitatea în industrie, a urcat la 52,6 puncte în februarie, de la 50,1 puncte luna precedentă, conform datelor Biroului Naţional de Statistică al Chinei.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei, conform Agerpres.

Indicatorul din februarie depăşeşte aşteptările analiştilor, de 50,5 puncte, şi este cel mai ridicat din aprilie 2012.

Pieţele globale au salutat majorarea activităţii de producţie în China, bursele din Asia înregistrând creşteri, dolarul australian s-a apreciat, preţul ţiţeiului a crescut iar yuanul chinezesc offshore s-a apreciat, investitorii fiind mai optimişti în privinţa perspectivelor economice.

„Datele PMI reflectă parţial punctul slab de la care a pornit economia la începutul anului iar indicatorul probabil va coborî în curând, deoarece ritmul redresării încetineşte. Ne aşteptam la o redresare rapidă pe termen scurt, dar cele mai recente date sugerează că estimările privind un avans al economiei chineze de 5,5% anul acesta s-ar putea dovedi prea conservatoare”, a apreciat Julian Evans-Pritchard, de la Capital Economics.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în China, care măsoară activitatea în afara industriei, a urcat la 56,3 puncte în februarie, de la 54,4 puncte luna precedentă, cel mai rapid ritm de creştere din martie 2021.

Sectorul construcţiilor, care este inclus în acest indice, a crescut semnificativ, în urma majorării cheltuielilor cu proiecte de infrastructură şi a majorării finanţării pentru sprijinirea dezvoltatorilor imobiliari, în vederea continuării proiectelor blocate.

Şi activitatea în sectorul serviciilor a continuat să crească, în urma îmbunătăţirilor din transporturi şi turism.

Partenerii noștri