Europa riscă să intre în iarnă fără depozite de gaze suficiente

Data publicării:
Conductă prin care sunt transportate gaze naturale.
Imagine sugestivă cu o conductă prin care sunt transportate gaze naturale. Sursă foto: Profimedia Images

Rezervele de gaze naturale ale Uniunii Europene se află sub nivelurile normale, iar dacă nu se vor umple până în luna octombrie, cele 27 de țări ale blocului comunitar s-ar putea confrunta cu prețuri asemănătoare iernii trecute, avertizează analiștii consultați de Politico Europe

Intrând în următoarea iarnă cu mai puține gaze naturale stocate, Europa merge pe frânghie și nu ar fi deloc nevoie de o rafală uriașă de vânt care să provoace o cădere, a declarat Jack Sharples, cercetător în cadrul Institutului Oxford pentru studii energetice.

UE are capacitatea de a stoca peste 117 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din consumul său anual, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Aceste rezerve erau pline în urmă un an, ceea ce a permis țărilor blocului european  să reziste în mod confortabil unei ierni neobișnuit de lungi, care a făcut ca prețurile globale ale gazului să crească în ianuarie 2021. 

Europa „a reușit să treacă relativ nevătămată prin iarna trecută, întrucât a beneficiat de stocuri mari de gaze naturale încă de la începutul iernii”, a precizat James Huckstepp, analist în sectorul gazelor naturale la compania S&P Global Platts. 

Citește și: Prețurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă

În prezent, facilitățile de depozitare din UE sunt umplute cu o capacitate de doar 60%, care reprezintă aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cantitatea trebuie să ajungă la cel puțin 80 de miliarde de metri cubi până la 1 octombrie pentru a asigura un tampon adecvat împotriva fluctuațiilor pieței în timpul iernii, a spus Jack Sharples.

O parte din motivul pentru care rezervele europene de gaze naturale au fost atât de pline în 2020 a constat în faptul că pandemia de COVID-19 a blocat economia, ceea ce a permis crearea unei surse masive de aprovizionare, care a făcut ca prețurile să scadă, iar un milion de unități termice britanice (mmBTU) să ajungă la o valoare de doar 3 dolari.

În martie 2020, Europa era plină de gaze ieftine și a anulat transporturile americane de gaze naturale lichefiate (GNL), care ar fi asigurat o cantitate de gaze mai mare decât era necesară la momentul acela în întreaga Uniune.

Potrivit platformei de tranzacționare a gazelor naturale din Olanda (TTF), prețurile gazelor naturale au crescut în prezent la 15 dolari pe metrul cub.

Citește și: Reuters: Întreaga infrastructură de gaze naturale din Europa are scurgeri de metan, gazul care provoacă încălzirea globală

Factorii neașteptați care cresc prețurile gazelor

O parte din această creștere a prețurilor se datorează faptului că pe piața globală a crescut producția industrială din acest an. De asemenea, au apărut și factori neașteptați, cum ar fi dezastrele naturale și întreruperile, după cum susține Mike Fulwood, cercetător în cadrul Institutul Oxford din Marea Britanie. 

„În America de Sud, seceta din Brazilia a consumat energia hidroelectrică, astfel încât țara a ajuns să importe mai mult GNL, la fel cum face și Argentina. Totodată, cererea europeană pare să fie mai mare în acest an decât în 2019, ceea ce este total neașteptat", a mai transmis Fulwood.

Citește și: Preţul la gaze a atins niveluri record în Europa

Există o mulțime de factori care fac ca cererea să crească, susține Mike Fulwood, care mai evidențiază faptul că această creștere a coincis cu probleme tehnice legate de ofertă. „Probabil că am pierdut anual o aprovizionare de aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat, care reprezintă cam 5% din piață”, a adăugat Fulwood.

În Europa, zăcământul de gaz Troll din Norvegia, considerat a fi cel mai mare din Europa, a pierdut cantități însemnate de gaz în urma întreținerii neplanificate din 27 iulie, determinând operatorul Equinor să accelereze producția în alte locuri pentru a încerca să compenseze volumele reduse.

Pe 6 august, compania rusească Gazprom, aflată în proprietatea statului rus, a redus de asemenea în mod dramatic transporturile de gaze naturale prin conducta Yamal, care trece prin Belarus și Polonia. Măsura adoptată a fost motivată de un incendiu la o unitate de procesare a gazelor din Siberia de Vest. În schimb, compania controlată de Moscova a început să își retragă rezervele de gaze naturale depozitate în UE pentru a-și îndeplini livrările contractate, agravând astfel și mai mult problema stocării europene a gazelor naturale. 

Prețurile au crescut, de asemenea, în această săptămână, după ce Gazprom a rezervat doar o mică parte din capacitatea de tranzit a gazelor naturale care trec prin Ucraina pentru luna septembrie. Există un pic de teamă în privința prețurilor. Toată lumea este mult mai agitată și veți vedea creșteri ale prețurilor probabil supradimensionate proporțional cu evenimentele”, a mai punctat Sharples despre tensiunile din piață provocate de comportamentul Gazprom. 

Citește și: Gazprom anunță că vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 din acest an

Partenerii noștri